След истерията GameStop: Защо Уорън Бъфет не харесва късите продажби?

Инвеститорът е известен с несъгласието си към търсенето на бързи печалби

07:46 | 4 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

По време на скорошните трусове около GameStop вниманието на Америка изглеждаше изцяло насочено към фондовата борса. В цялата страна хора, които по-рано не са имали интерес към пазарите, разбраха значението на термина “къси продажби”, пише Yahoo Finance.

Нито едно събитие на пазарите обаче не би било пълно без перспективата на известния инвеститор Уорън Бъфет, който даде да се разбере през годините, че не е почитател на късите продажби.

Късите продажби са тактика, налична за инвеститорите, които смятат, че цената на акциите ще се понижи. Инвеститорът заема определено количество акции чрез брокер и след това ги продава, възнамерявайки да ги закупи отново по-късно, когато цената ще бъде по-ниска, връщайки ги на кредитора.

Ако търговията протече добре, инвеститорът прибира за себе си разликата между по-ниската цена в момента на покупка и по-високата продажна цена.

Случващото се на борсата обаче не винаги протича добре за продавача на късо. Понякога цените на тези акции се повишават вместо да поевтиняват, принуждавайки онези, които са заели къси позиции, да изкупуват бързо обратно акции на повишена цена, за да покрият загубите си.

Именно това се случаи при акциите на GameStop.

Какво смята Бъфет?

Уорън Бъфет вероятно няма да е изненадан да научи, че късите продавачи, които са заложили на поевтиняването на акциите на GameStop, са изгубили милиарди през първия месец на 2021 г.

Бъфет е известен с дългосрочните си предпочитания, когато става въпрос за инвестиции, като той залага на подценени акции за сметка на тези, чиито цени нарастват и се понижават бързо заради засилен медиен интерес.

Бъфет не отрича, че късите продажби може да са печеливши, по-скоро просто не предпочита практиката за себе си, тъй като тя предлага ограничени печалби и потенциал за неограничени загуби.

“Изкушаващо е”

Късите продажби “провалиха много хора”, посочи Бъфет през 2001 г. на годишната среща на Berkshire Hathaway. 

“Изкушаващо е”, отбеляза той тогава. “Вие виждате повече акции, които са съществено надценени в кариерата си, отколкото акции, които са значително подценени... Така че вие може да мислите, че ще е по-лесно да направите пари от къси продажби. Всичко, което мога да кажа е, че това не е за мен”, заяви тогава Бъфет.

“Много е болезнено”

Един от основните проблеми, по думите на Бъфет, е, че късите продавачи зависят от тези, които имат силата и влиянието да промотират и да увеличават цените на акциите (подобно на армията в Reddit, която доведе до поскъпването на акциите на GameStop).

“Това е много, много трудна дейност поради факта, че се изправяте пред неограничени загуби”, посочи той през 2001 г.

“Много е болезнено”, коментира известният инвеститор. “Според моя опит е далеч по-лесно да се правят пари с дългосрочна перспектива”, добави той.

Какво може да се направи вместо това?

Имайки се предвид неодобрението на Бъфет към преследването на бързи печалби, е лесно да се разбере защо той избягва късите продажби.

Стратегията на известния инвеститор отдавна е на залози с бавни и стабилни темпове на растеж. Видимо е, че тя работи добре за него през всичките тези години.

Инвеститорите сега имат предимство, с което Бъфет не е разполагал, започвайки да инвестира през 1942 г.: технологиите.

Днешните инвеститори разполагат с всички видове приложения, които им предоставят различни възможности да увеличат богатствата си постепенно, без да предприемат големи рискове и да преминават към къси продажби.

Може да звучи твърде просто, но именно това е ключът. Както веднъж Бъфет каза: “Великите ходове обикновено са посрещани с прозявки”.