Вълкът от Уолстрийт: Инвеститорите в GameStop могат да изгубят всичко

Цените на акциите на компанията ще се сринат, заедно със среброто, прогнозира Джордан Белфорт

18:00 | 2 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите аматьори, погълнати от лудостта около американския търговец на дребно GameStop, "могат да загубят всичко", предупреди бившият борсов посредник, който вдъхнови филма Вълкът от Уолстрийт, цитиран от Bloomberg.

Джордан Белфорт, който беше съден за пазарна манипулация през 1999 г., посочи, че подобни инвестиции могат да бъдат “чудесни по пътя нагоре”, но “болезнени по пътя надолу”.

Акциите на GameStop поскъпнаха със 700% през миналата седмица, след като инвеститори аматьори, вдъхновени от съвети в социалните медии, се насочиха към тях. Малко по-късно манията се насочи към среброто.

Белфорт заяви, че симпатизира на търговците на дребно, привлечени от GameStop, които искат да обърнат играта за сметка на фирмите на Wall Street.

“Вие обаче трябва да сте предпазливи, защото тези акции ще се сринат обратно на земята, заедно със среброто”, отбеляза той.

Манията на трейдърите започна в края на януари, когато дребните инвеститори започнаха да купуват акции на търговеца на видеоигри GameStop. Много от хедж фондовете на Wall Street, известни като “къси продавачи”, бяха заложили срещу фирмата, което означава, че те печелят пари, ако акциите поевтинеят, но губят, ако книжата поскъпнат.

Междувременно аматьорите, вдъхновени от публикации в Reddit и Youtube, показаха, че могат да променят цените, закупувайки достатъчно акции, което нанесе загуби на големите играчи и донесе печалби на самите тях.

Според Белфорт търговията вече има политически тон, като инвеститорите търсят “справедливост” срещу фирмите на Wall Street, които според тях са се държали неетично.

По думите на Белфорт съществува реален риск хората да бъдат погълнати от вълнението. Той отбелязва, че хора, които имат малки познания за пазара, купуват акциите на GameStop.

Белфорт, който сега е автор и изнася мотивационни речи, измами инвеститорите с 200 милиона долара през 80-те и 90-те години на миналия век и все още изплаща средства към жертвите си.

Мемоарите му  се превърнаха във вдъхновение за филма на Мартин Скорсезе Вълкът от Уолстрийт, излязал през 2013 г., но Белфорт съди продуцентите му за измама и нарушение на договора, като настоява за компенсация в размер на 300 милиона долара.

Белфорт твърди, че Red Granite Productions - чийто съосновател Риза Азиз беше арестуван по подозрение за пране на пари миналата година - лъже, че е бил „законно финансиран“, когато е продал правата върху историята си.

Адвокатът на компанията определи делото като "отчаяно и изключително иронично".