Историческата седмица за GameStop приключи с ръст в цената на акциите с 400%

Вижте как може да изглежда лудостта в графики

10:09 | 30 януари 2021
Обновен: 10:09 | 30 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В своята 19-годишна история на американския пазар GameStop никога не е имала подобно преживяване – рекордна волатилност, множество прекъсвания на търговията и рязък скок на пазарната оценка до 18 млрд. долара, пише Bloomberg.

Акциите на търговеца на видеоигри поскъпнаха с 400% през тази седмица, дори след като брокерите, включително Robinhood Markets, ограничиха ритейл търговията, която засегна продавачите на късо и хедж фондовете. От началото на годината акциите на GameStop са поскъпнали с 1625%.

Нарастването на цената на акциите с 65 долара в четвъртък до върха от 483 долара беше драматично за някои, тъй като ритейл инвеститорите в Reddit приветстваха ралито, докато късите продавачи капитулираха и затвориха позициите си.

Ето поглед към лудата търговия на GameStop тази седмица:

Базираната в Тексас GameStop преживя близо 40 спирания за търговията заради висока волатилност, включително рекордните 19 прекъсвания само в четвъртък, когато и някои брокери ограничиха търговията с акции на компанията в приложенията си.

Движение на

Движение на цената на акциите на GameStop през тази седмица. Графика: Bloomberg

Повече от 110 милиона акции смениха ръцете си средно в понеделник и вторник в рамките на втория и третия най-активен ден в историята за търговия с книжата на компанията.

Броят на

Броят на акциите на GameStop, изтъргувани през тази седмица, достигна рекорди. Графика: Bloomberg

Ритейлърът приключи сесията в петък с пазарна стойност от 22,7 милиарда долара, което е д 5 милиарда повече спрямо преди една седмица. Ралито при акциите на GameStop го изведе над оценките на круизните компании Carnival Corp. и Royal Caribbean Cruises Ltd., както и доставчика на пакетирани храни Kellogg.

Пазарната оценка

Пазарната оценка на GameStop изпревари тази на големи компании. Графика: Bloomberg

В един момент компанията за кратко зае първото място в индекса Russell 2000, изпреварвайки Plug Power производителят на водородни горивни клетки Plug Power.

Пазарната оценка

Пазарната оценка на GameStop се доближи до тази на Plug Power. Графика: Bloomberg