Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Иванов: GameStop наподобява дотком балона, но обемът на кол опциите сега е феноменален

Ивайло Иванов, портфолио мениджър, Бизнес старт, 01.02.2021

12:26 | 1 февруари 2021
Обновен: 14:25 | 3 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Не само индивидуални /малки/ трейдъри стоят зад т. нар. short squeeze при акцията на GameStop. Намесени са и по-големи играчи. На практика парите, които хедж фондовете Melvin Capital и Citron Capital са загубили, са отишли в джобовете на други хедж фондове. Това коментира Ивайло Иванов, портфолио мениджър в САЩ, автор на 7 книги за трейдърството, с 18-годишен опит на Wall Street, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

GameStop е американска верига за продажба на видеоигри, а случилото се с акциите напоследък разкри интересна част от борсовите игри и стратегии – група инвеститори започна да купува агресивно книжата на компанията, цената се изстреля нагоре и това нанесе загуби за няколко милиарда долара на поне два хедж фонда, които бяха заложили на късо по същата позиция – Melvin Capital и Citron Capital.

"Борсовите развития около GameStop наподобяват тези, които се случиха в края на 90-те години по време на дотком балона, когато все повече и повече хора започнаха да се интересуват от пазара и да смятат, че е лесно да се изкарат пари от борсата".

"Разликата между сега и тогава е, че сега като че ли се използва повече левъридж /leverage/, повече опции. Обемът на кол опциите е феноменален в момента, никога не е бил толкова висок", коментира Ивайло Иванов.

"Когато е налице огромен брой трейдъри, които купуват много кол опции, се получава ефектът на самосбъдващо се пророчество и цената може да се покачи значително."

"Това е една от основните причини, поради която сравнително малка група хора с нетолкова много пари са успели да задвижат това колело. А след това към тях са се присъединили и други хора с доста по-сериозни средства. Специално за GameStop съм виждал доста големи поръчки – опции за 1-2 млн. долара, малките инвеститори няма как да направят такива сделки", каза портфолио мениджърът.

"Групата wallstreetbets в социалната мрежа Reddit вече е сериозен фактор на Wall Street. Нищо, че голяма част от акаунтите в wallstreetbets са ботове, не са реални хора. Но това е една от многото социални медии с влияние върху фондовия пазар - не е само Reddit, има фейсбук групи, има специализирани сайтове за финансова информация. Те са част от днешния пазар", заяви Ивайло Иванов.

Според него е напълно възможно Kомисията по ценни книжа и борси (SEC) да започне разследване за пазарни манипулации.

"Ако има сериозен крах и много хора загубят инвестициите си в GameStop, това ще доведе до нови регулации, които най-вече ще се изразяват в повече институционален контрол върху публикуването на дадена информация за определена позиция по подобие на промяната в законодателството след фалита на Enron".

Гостът коментира и ограничаването на търговията с акции на GameStop от страна на някой брокери, сред които Robinhood, като уточни, че причината се съдържа в десетократното увеличение на цената на депозитите на клиринговите къщи, завършващи сделките.

"Много от тези брокери нямаха достатъчно пари да покрият сделките с клиринговите къщи и затова се наложи Robinhood да привлече спешно 1 млрд. долара капитал".

В разговора беше засегната и темата за потенциално отдръпване от късите продажби на пазара, като портфолио мениджърът коментира, че е възможен подобен сценарий, но "няма нищо лошо да се предоставя  възможността за търговия с акции на късо".

"В крайна сметка всяка една къса позиция след известно време ще бъде купена - това е единственият начин тя да бъде затворена. При корекция на пазара от примерно 30-50% точно късите инвеститори са тези, които го спасяват, покривайки си позициите и купувайки на печалба".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.