Какво става с институционалните инвеститори след колапса на FTX

Стефан Уелет, директор FRNT Financial

22:00 | 8 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Явно има значение, било за инвеститорите на дребно или за институционалните, които обмислят да топнат пръстче. Какво е настроението на вашите клиенти?

Явно има голямо отражение на настроението. Доста институционални инвеститори започнаха да навлизат в пространството на дигиталните активи.

Инцидентът с Луна и Celsius и общият унил тон ги накараха да се отдръпнат и да помислят.

Нашата фирма обаче работи от повече от 4г. Родени сме през 2018 и виждаме, че има повече институционални инвеститори, които вече се навъртат наоколо отпреди.

През 2018г. институциите се разграничаваха много агресивно от този сегмент, когато CBOE /си-би-о-и/ затри бъдещето на биткойн.

Този път много институции остават при крипто активите, които смятат за възможност, въпреки че настроението е разбираемо понижено.

Нека сме ясни, имате ли някаква експозиция към FTX или някоя друга фирма на Сам Банкман Фрийд? Имате ли някакви финансови отношения с него?

Не, нямаме. Трябва да внимаваме, защото сме публична компания, но нямаме пряка връзка, нито сметки във FTX или подобни, нито съществена финансова експозиция към тях. Но както казвате, ние работим в тази индустрия и има косвени последици от настроението.

Колко институции ви търсят? Колко клиенти имате? Колко хора искат да влязат в този сегмент?

Имаме широка институционална база. В момента има такива, които ще останат в крипто. Например биткойн миньори, големите компании за разработка на блокчейн, компании, които обработват плащания, които приемат вече плащания в крипто и искат да работят по-мащабно. След това са мениджърите на активи, които много бавно възприемаха.

Мениджърите на активи имаха проблеми при навлизането в това пространство. Не виждаха как се вписват в него. То е толкова волатилно. Не е възможно компании, насочени към възвръщаемост от силна корекция на риска и които искат да постигнат 10-12% годишна възвръщаемост да управляват такива волатилни активи.

В края на годината обаче започнахме да откриваме институции, които преосмислят динамиката на крипто валутите. Например често крипто трейдъри искат да вземат назаем американски долари на много по-високи лихви, отколкото на кредитните пазари в традиционните финанси, за да компенсират липсата на долари в екосистемата като цяло.

Тази динамика се проявява в покупко-продажба, търсене на алфа и са уникални за зараждащото се пространство на крипто. Хората започват да разбират.

Тези клиенти идват с десетки, макар и не със стотици, но определено се случва.