В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Шефът на FTX искал да плати на Тръмп, за да се откаже от изборите през 2020 г.

Потребители и инвеститори ще свидетелстват срещу съоснователят на фалиралата криптоборса FTX в съда

16:55 | 2 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Намиращият се в затвора шеф на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд планирал да плати на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, за да не се кандидатира за преизбиране през 2020 г. Това посочва откъс от книга, която предстои да излезе на пазара.

В текста Майкъл Люис, автор на "Да уловиш безкрая: Възходът и падението на един нов магнат", казва, че Банкман-Фрайд планирал да даде между 15 и 30 милиона долара на сенатора от републиканската партия Мич Какконъл, за да победи привържениците на Тръмп в битката за Сената.

"Паралелно с това той ми обясни, докато самолетът ни кацаше във Вашингтон, че проверява дали би било законно да плати на Доналд Тръмп да не се кандидатира за преизбиране в Белия дом", пише Люис. "Екипът му намери вратичка, за да се добере да Тръмп и се върна с неразтърсващите Земята новини, че той има цена - 5 милиарда долара. Или поне това получи като информация Сам от своя екип", се посока в откъса.

От текста обаче не става ясно дали Банкман-Фрайд е продължил с осъществяването на тази си планове. Говорителят на Банкман-Фрайд отказа коментар по темата, а представители на Тръмп не бяха открити за отговор.

Излизането на книгата на Люис съвпада с началото на процеса срещу шефа FTX тази седмица.

Потребители и инвеститори ще свидетелстват срещу съоснователят на фалиралата криптоборса FTX в съда. Делото започва тази седмица, като откриващите пледоарии ще са най-рано на 4 октомври. Това потвърдиха през уикенда от министерството на правосъдието на САЩ. Сам Банкман-Фрийд пледира невинен по седем обвинения за измама и конспирация, свързани с фалита на Еф Ти Екс през ноември 2022 г.