Една година след краха на FTX: как се променя крипто

Година по-късно индустрията е безвъзвратно променена - като в същото време в много отношения е забележително позната

14:06 | 12 ноември 2023
Автор: Хана Милър и Олга Хариф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За мнозина, които търгуват с криптовалути, за да си изкарват прехраната, събитията от преди година са завинаги гравирани в паметта.

„Най-лошият ден в кариерата ми и един от най-лошите дни в живота ми – денят, в който FTX замрази тегленията“, така Травис Клинг, който управлява Ikigai Asset Management, го описа в серия от туитове на 7 ноември. Четири дни по-късно борсата на Сам Банкман-Фрид подаде молба за банкрут, с което настъпиха може би най-мрачните дни в историята на крипто.

„Първите седмици бяха невероятно брутални. Изобщо не спах много. Чувство на ужас, вина и срам. Уволнихме по-голямата част от екипа“, написа Клинг.

Година по-късно индустрията е безвъзвратно променена - като в същото време в много отношения е забележително позната.

Изчезнаха ентусиазираните търговци и изобилният ливъридж, който доведе биткойн до неговия връх през ноември 2021 г. при близо $69 000. Изчезнаха и знаменитостите и влиятелните лица в социалните медии, които търгуват с незаменими токени (NFT) и мемекойни. Регулаторите, решени да не бъдат отново хванати неподготвени, затягат хватката си. И големи финансови компании като BlackRock Inc. се намесват, привлечени от перспективата Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ да даде първата си благословия за ETF, инвестиращ директно в биткойн.

Може би най-осезаемият индикатор, че криптосекторът е променен: биткойн възстанови всичките си загуби от имплозията на стейбълкойн TerraUSD през май 2022 г., което постави началото на вълната от провали, които в крайна сметка помогнаха за падането на FTX.

„Хората имат къса памет“, каза Джеф Дорман, главен инвестиционен директор в мениджъра на активи Arca.

Някои наблюдатели виждат индустрия, която все още страда от необуздани спекулации и недостатъчни предпазни мерки. Стейбълкойнът Tether, стълб на сектора, дълго страдащ от спекулации относно качеството на активите, които го подкрепят, и твърдения, че се използва от престъпници, стана по-доминиращ през последните месеци. Binance, най-голямата борса, все още работи без официално седалище.

„Индустрията все още предлага предимно активи, които могат да бъдат създадени от нищото със стойности, които са изключително манипулируеми“, каза Хилари Алън, професор по право в Американския университет във Вашингтон, която пише за въздействието на крипто върху финансовата стабилност. „Все още виждаме крипто борси, които извършват брокерски дейности – с всички произтичащи от това конфликти на интереси – и все още има твърдения за борси, които смесват клиентски активи.“

Ето някои от начините, по които криптото се е променило след падането на FTX.

Пазарът

По времето, когато FTX се срина, крипто пазарът вече беше месеци в поражението, което уби TerraUSD, хедж фонда Three Arrows Capital и кредитора Celsius Network. Но падането на FTX, някога една от най-големите криптоборси по обем на търговия, беше още по-вредно, според Арън Браун, криптоинвеститор, който пише за Bloomberg Opinion.

„FTX беше само кулминацията на една година на колапс на крипто кредити“, каза той. „Това рязко намали печалбите от лесна търговия и таксите за обмен от търговците на дребно, а също така навреди на залозите, NFT и други по-малки балончета.“

Броят на търговците е намалял, като са останали предимно по-консервативните, според Теган Клайн, съосновател на Edge & Node, която разработи криптопроект, наречен The Graph. Това, съчетано с ерозията на ливъриджа, изтощи ликвидността.

„Ливъриджът го няма“, каза Клайн. „Много хора са изтеглили пари от системата или имат пари, блокирани във FTX.“

Редица криптоборси стартираха нови програми за заеми през последните месеци, докато още няколко проекта за заеми се очаква да дебютират скоро, надявайки се да запълнят празнината. Одобрението на Bitcoin ETF също може да помогне за увеличаване на ликвидността.

Едно от най-тежко засегнатите ъгли на крипто са NFT, станали известни с колекции като анимационните примати на Bored Ape Yacht Club и пикселизираните герои на CryptoPunks. Седмичната търговия с NFT е спаднала наполовина от това, което беше, когато FTX фалира.

Регулатори

Както никое друго събитие преди това, сривът на FTX събуди правителствата по света за необходимостта от по-строги предпазни мерки около крипто. В кратък срок SEC и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) се насочиха към топ борси като Binance (заедно с главния ѝ изпълнителен директор Чанпенг „CZ“ Джао), Coinbase Global Inc. и Kraken.

„Регулаторните органи засилиха надзора си върху централизираните борси след колапса на FTX“, каза Джейкъб Джоузеф, изследователски анализатор в фирмата за крипто анализ CCData.

Европейският съюз прие своя регламент за пазарите на крипто-активи през май, предоставяйки нова правна рамка за индустрията. И Хонконг, и Дубай въведоха нови регулаторни режими на крипто през лятото, обещавайки да намалят лошото поведение, като същевременно се позиционират като нови центрове за индустрията. В същото време регулаторите по целия свят продължиха да натискат Binance, която напусна страни като Канада и Нидерландия под натиск.

Джао не е единственият крипто лидер, който се оказа на прицела. През юли, година след като Celsius обяви фалит, бившият изпълнителен директор Алекс Машински беше арестуван и обвинен в измама (той твърди, че е невинен). Преди седмица Банкман-Фрийд беше осъден по седем обвинения за измама и заговор след едномесечен процес, който противопостави показанията на бившия крипто крал срещу тези на някои от най-близките му приятели.

„Тази осъдителна присъда показва, че извършителите на тези видове измами в крайна сметка ще се изправят пред закона и ще понесат последствията от престъпленията си, дори в крипто“, каза Кори Клипстен, главен изпълнителен директор на фирмата за финансови услуги на биткойни Swan.

Рисков капитал

През бурните дни на 2021 г. и началото на 2022 г. рисковите капиталисти бяха най-големите мажоретки в индустрията, наливайки милиарди долари в начинаещи стартиращи компании. Но сривът на FTX предизвика прибързано отстъпление, като финансирането на крипто рискови проекти се срина с 63% до 2 милиарда долара през третото тримесечие спрямо година по-рано, според PitchBook.

„Имаме много по-малко долари, които отиват в пространството“, каза Дейвид Пакман, управляващ партньор в крипто VC фирмата CoinFund. Фокусираните върху технологиите VC се отклониха от крипто, за да се съсредоточат върху горещи нови области като изкуствения интелект, добави той.

Фирмите за рисков капитал, които вляха почти 2 милиарда долара във FTX, бяха подложени на остър огън, защото не са забелязали измамата. Sequoia Capital, Thoma Bravo и Paradigm дори са изправени пред колективен иск от инвеститори във FTX, които твърдят, че тези компании са надули изкуствено легитимността на борсата.

В резултат на това инвеститорите сега извършват дълбоки проверки на основателите на компаниите и искат твърди данни за показатели като приходи и растеж на клиентите, каза Пакман. „Те се нуждаят от нещо повече от бизнес план“, каза той.

Самите стартиращи фирми също се адаптираха, все повече избирайки да стартират своя бизнес на места като Сингапур, Обединеното кралство и Европейския съюз, които се смятат за по-приятелски настроени към крипто от САЩ, според Пакман.

Кейт Лорънс, главен изпълнителен директор на Bloccelerate VC, каза, че „ирационалното изобилие“, което характеризира крипто бика, засенчи необходимостта от проверка на потенциални инвестиции, но сега е много по-различно време за VC.

Надлежната проверка „вече не е нещо, в което те могат да избират дали да участват или не“, каза тя.

Децентрализирани финанси

Сривът на FTX, централизирана борса, възроди интереса към децентрализираните финанси, според Пол Верадитакит, управляващ партньор в крипто VC фирмата Pantera Capital.

„Виждаме нова порода DeFi компании около деривати и структурирани продукти, компании, които се надяват да осигурят разделяне на попечителството и клиринга, и компании, предоставящи повече прозрачност около кредита“, каза той.

Въпреки че общата стойност на криптовалутите, заключени в приложенията на DeFi, все още е надолу от преди година, тя се възстанови през последните месеци.

FTX показа риска от това да държите вашите цифрови активи на централизирана борса, каза Клайн от Edge & Node. Бивши потребители на FTX все още се стремят да възстановят около $16 милиарда в крипто, които са били хванати в капан на платформата, когато тя се срина.

Въпреки изводите и промяната, причинени от безпорядъчната кончина на FTX, несъществуващата платформа може да е напът да започне второ действие. Трима кандидати се състезават да купят останките от FTX и да рестартират борсата в търг за активите.

„Това е като, вие шегувате ли се? Нищо ли не научихте?“ каза Клайн.