Настъпи моментът на истината за крипто валутата

Делата срещу Binance и Coinbase са още едно доказателство за това, че Комисията по ценни книжа и борси е предприела сериозни мерки

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 12:39 | 1 август 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоиндустрията изчерпва позициите си, особено в САЩ.

Откакто цената на биткойн се срина от колосалния си връх от $69 000 в края на 2021 г., пазарът с понижаваща се тенденция на цифрови активи често се описва като „крипто зима“. Това не е достатъчно мрачно, за да улови какво се е случило. В бърза последователност, крипто е видяла финансови зарази, множество случаи на предполагаеми измами и директна кражба, колапс на няколко платформи за търговия, кредитиране и изпаряване на около $1,8 трилиона пазарна стойност във всички монети. Поддръжниците на елита бяха засрамени и в някои случаи глобени, преследващите тенденциите рискови инвеститори насочиха вниманието си към чатботовете, а буквите „FTX“ бяха премахнати от баскетболната арена в Маями. И милиони обикновени инвеститори бяха попарени.

Освен това, регулаторите, включително Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, постоянно засилваха действията по прилагане на принудителни мерки, с намеци за още предстоящи. Много крипто бизнеси се оплакаха от липса на яснота относно правилата, ако има такива, които трябва да следват. В началото на юни SEC заведе два съдебни дела, които премахват всякаква неяснота относно това къде стои службата по надзор: Агенцията твърди, че много от бизнес практиките, които хората в криптовалутата са приемали за даденост през годините на бума, не са законни в САЩ.

Исковете са срещу двете най-големи платформи за крипто търговия в света, Binance и Coinbase, като обвиняват и двете в управление на нерегистрирани борси за ценни книжа и брокерски компании. И двете компании казват, че не предлагат на американските инвеститори монети, които могат да се считат за ценни книжа.

„SEC сега си играе с крипто борси“, казва Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp., платформа за търговия с валута. Но ако неговите аргументи надделеят срещу тези две компании, въздействието може да бъде много по-широко, ограничавайки дейностите на други платформи за търговия и може би принуждавайки създателите на криптовалута да регистрират своите токени като ценни книжа, ако искат те да могат да се търгуват в САЩ.

Делото срещу Binance Holdings Ltd. - по-широкомащабното от двете е насочено към предполагаемата децентрализирана природа на много крипто компании. Binance няма официално седалище и работи основно извън САЩ. Американците не трябва да могат да търгуват на Binance.com, въпреки че могат да търгуват на Binance.US, по-ограничена услуга, която трябва да е отделна. SEC твърди, че всички бизнеси са били строго контролирани от основателя на Binance Changpeng Zhao и че много пари са изтичали от американски инвеститори към Binance.com.

Повтаряйки по-ранен иск, заведен срещу Binance от Комисията за търговия със стокови фючърси през март, SEC казва, че Binance тихомълком е насърчила клиентите в САЩ да използват виртуални частни мрежи, които ще скрият местоположението им и ще им позволят достъп до основната борса, и че това е само един от начините, по които компанията съзнателно е нарушила федералните закони за ценните книжа. В жалбата се посочва, че през 2018 г. тогавашният главен служител по съответствието на Binance е казал на друг изпълнителен директор по съответствието, „ние работим като шибана нелицензирана борса за ценни книжа в САЩ, брато“.

SEC също така казва, че Binance е подвела клиентите чрез практика, известна като „търговия с измиване“, при която същият субект продава собствените си ценни книжа на себе си. Агенцията казва, че Sigma Chain, търговска компания, която Zhao притежава и контролира, може да е използвала практиката за изкуствено увеличаване на обемите на крипто търговия на Binance.US. С други думи, част от неистовата крипто търговия, в която хората се надпреварваха да се включат, беше илюзия, казва SEC. Binance отхвърли обвиненията и каза в публикация в блог, че компанията

беше „разочарована“ от решението на SEC и че регулаторът е избрал да използва „тъпи оръжия за прилагане“, а не по-нюансиран подход. В отговор на новината за жалбата на SEC, Джао публикува туит, който започва с „4“ – кратък сигнал към неговите клиенти и онлайн фенове да пренебрегват така наречения страх, несигурност и съмнение относно компанията. („Игнорирайте PUD, фалшиви новини, атаки и т.н.“ е четвъртият в списъка с неговите новогодишни обещания за 2023 г.)

Дори крипто ентусиастите, които не правят бизнес с Binance, могат да са почувствали някакво недоволство по отношение на следващата част от жалбата на SEC. Той изброи няколко цифрови монети, включително ADA на Cardano, SOL на Solana и MATIC на Polygon, като ценни книжа, които бяха продадени на платформата на Binance. Председателят на SEC Гари Генслер отдавна извика крипто компаниите за търговия с нерегистрирани ценни книжа и каза, че повечето съществуващи токени вероятно отговарят на това определение. Жалбата на Binance от 5 юни по същество предостави списък с някои от най-популярните монети, които SEC разглежда като ценни книжа. Това предвещаваше съдебния процес, който щеше да удари Coinbase на следващия ден, тъй като компанията предлага много от същите монети на своята платформа.

За разлика от Binance, Coinbase Global Inc. е базирана в САЩ борса и отдавна рекламира съответствието си с правилата на САЩ. Тази публично търгувана компания подава редовни оповестявания за своя бизнес в SEC. Но не е регистрирана като борса за ценни книжа. Ако Coinbase беше само място за покупка и продажба на биткойни, това вероятно нямаше да е проблем, защото традиционно най-голямата криптовалута в света се счита от регулаторите за по-скоро стока - цифрова форма на злато - отколкото инвестиция като акции, облигации или взаимен фонд.

Но SEC казва в делото си срещу Coinbase, че ADA, SOL и няколко други монети всъщност са ценни книжа, което води до изискване за регистрация. Той казва, че успехът на монетите зависи от усилията и бизнес решенията на тези, които предлагат жетоните, правен отличителен белег на ценни книжа, които са предмет на неговата юрисдикция. Както при акциите, създателите на токени често набират пари за своите проекти, като продават своите монети на инвеститори на рисков капитал и чрез вид продажба, известна като първоначално предлагане на монети, в която могат да участват редовни крипто ентусиасти.

Coinbase също има свой собствен продукт, наречен Earn. Той позволява на клиентите да събират лихва върху някои монети, като ги „залагат“ или им позволяват да използват като част от технологията, която кара крипто блокчейните да работят. SEC казва, че тази програма също представлява нерегистрирана ценна книга.

Главният изпълнителен директор Брайън Армстронг каза в Twitter, че Coinbase е убеден, че е спазил закона и, че SEC не е предоставила път на компанията да се регистрира при него. „Опитахме многократно – така че не изброяваме ценни книжа“, пише той. Освен това отбеляза, че SEC е прегледала бизнеса, когато е направила първоначалното си публично предлагане.

Антъни Ту-Секин, който ръководи групата за блокчейн и криптовалута в адвокатската кантора Seward & Kissel, казва, че Армстронг казва на SEC: „Вие одобрихте нашето поведение, когато станахме публични, а сега казвате, че е незаконно.“ Но Ту-Секин казва, че фактът, че SEC е прегледала IPO-то на дадена компания, обикновено не е адекватна правна защита срещу предполагаеми нарушения на федералния закон за ценните книжа.

Армстронг също прави разлика между неволите на своята компания и по-суровите обвинения срещу Binance. „Искът на Coinbase е много различен от другите там – жалбата, подадена срещу нас, е изключително фокусирана върху това какво е или не е ценна книга“, пише той. Но колкото и технически да звучи искът, той представлява сериозна заплаха за бизнеса на Coinbase. Като предлага разнообразие от монети, компанията дава на своите потребители повече неща за търговия, а сделките генерират такси. „Ако SEC спре Coinbase да търгува с някои токени, които смятат за ценни книжа, това може да има огромно въздействие върху финансовото здраве на Coinbase“, каза анализаторът на Oppenheimer & Co. Оуен Лау пред Bloomberg News. „Бих казал, че рисковите приходи може да са над 50%.“ Той добави, че SEC може да не спечели по всяка точка.

Едуард Моя от Oanda казва, че съдебният процес може също така да има опустошителен ефект върху по-широката индустрия за цифрови активи. „Ако не можете да търгувате с любимите си валути, може да отидете на по-изгодно място или да преминете към биткойн“, казва той. На теория борсите биха могли да предложат монети, считани за ценни книжа, ако се регистрират; това означава, че те ще бъдат обект на обширни американски закони за ценни книжа, включително правила за разкриване и защита на инвеститорите.

Но много разработчици на монети твърдят, че не е необходимо да правят това, тъй като цифровите активи имат уникални характеристики, които ги правят различни от акции или облигации. IOG, разработчикът на блокчейна Cardano, каза в изявление, че неговият ADA токен е „при никакви обстоятелства“ ценна книга. Документът на SEC „съдържа многобройни фактически неточности и няма да повлияе по никакъв начин на операциите на IOG“, се казва в изявлението.

Третирането на монетите като ценни книжа може да предизвика големи промени в борсите, които избират да ги изброят. SEC казва, че Binance и Coinbase комбинират функциите на борса, брокерска и клирингова агенции. В бизнеса с ценни книжа тези функции обикновено се разпределят между отделни юридически лица, за да се избегнат конфликти на интереси.

Битките между SEC и Binance и Coinbase вероятно ще се проточат с години. Съдебното дело срещу Ripple Labs за неговия XRP токен започна през 2020 г. и все още не е приключил. Coinbase също така настоява за законодателство в Конгреса, което може да дефинира крипто монетите по различен начин от SEC.

Действията на SEC вероятно ще изплашат инвеститорите и ще накарат рисковите капиталисти, които някога са били крипто мажоретки, да се оттеглят още повече от усилията си за набиране на средства. И малко инвеститори искат да държат монета, която може да се окаже трудна за търговия.

Виждайки смразяването на крипто в САЩ, мнозина в индустрията насочиха погледа си към други пазари. Coinbase ускори дългогодишните си усилия за въвеждане на нови центрове и получаване на нови лицензи по целия свят. „Прекарахме много време в удвояване на нашето ядро ​​извън САЩ“, казва Нана Муругесан, вицепрезидент за международно и бизнес развитие в Coinbase, говорейки преди завеждането на делото срещу SEC.

В Северна и Южна Америка Coinbase превърна Бразилия в един от основните си приоритети. Тя прекрати преговорите за придобиване с бразилския крипто брокер 2TM Participacoes SA миналата година, но Муругесан казва, че компанията е постигнала скорошни успехи, като например интеграция с Pix, системата за дигитални плащания, разработена от централната банка на Бразилия. Той добавя, че Coinbase се интересува от използването на местни разработчици, за да разберат повече употреби на крипто. Една от опциите, които виждат в Бразилия, е популяризирането на „играй, за да спечелиш“ в бедните квартали. Моделът позволява на хората да печелят крипто токени, които могат да се обменят за пари, като играят онлайн игри, и се превърна в част от икономиката на концертите в страни като Филипините. Но също така е критикуван за експлоатация на обеднели работници. Муригесан казва, че play-to-earn може да стимулира младите хора да се ангажират с възможности за обучение и образование.

Муругесан нарича Обединеното кралство най-големият международен пазар за Coinbase и казва, че компанията наскоро е добавила PayPal като метод на плащане за своите клиенти от Обединеното кралство. Армстронг каза през април, че преместването на централата на неговата компания там е „на масата“. Фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz, която събра най-големия криптофонд миналата година, наскоро обяви планове за откриване на нов офис в Лондон, цитирайки приветливата среда, създадена от правителството на Обединеното кралство за компаниите за цифрови активи. (Bloomberg LP, която притежава Bloomberg Businessweek, е инвестирала в Andreessen Horowitz.)

Binance получи по-мразовит прием в Обединеното кралство. Главният стратегически директор Патрик Хилман каза на конференция миналия месец, че неговата компания прави каквото може, за да бъде регулирана там, въпреки че главният пазарен регулатор в страната забрани компанията през 2021 г. поради опасения относно рисковете, които представлява за клиентите.

Муругесан казва, че Coinbase вече има лиценз в Германия, операции в Ирландия и регистрации в Италия и Холандия и компанията се надява да може да направи повече сега, когато Европейският съюз одобри правилата за крипто активи. Coinbase също така обмисля по-нататъшно разширяване в Обединените арабски емирства, където много хора в крипто индустрията се стекоха, защото правителството се смята за приятелски настроено към цифровите активи. Джао живее в Дубай, където се намира един от най-големите офиси на Binance.

Регулаторите в Дубай наскоро се сблъскаха с нова борса, наречена OPNX, заявявайки, че работи без необходимия местен лиценз. Стартъпът привлече вниманието, защото е свързан с Кайл Дейвис и Су Жу, основателите на крипто хедж фонда Three Arrows Capital, чийто взрив миналата година помогна за предизвикване на кризата в цифровите активи. (Главният изпълнителен директор на борсата казва, че не е продавала на клиенти от ОАЕ.)

Където и да е по света, където крипто индустрията се обърне, тя ще се справя с въздействието на дълбокия крипто спад. Като част от маркетингова кампания в Австралия, Муругесан и неговият екип наскоро позираха за снимки пред забележителности като Операта в Сидни, докато носеха тениски на Coinbase и развяваха знамена. Масивни дъждове намокриха екипа, докато правеха снимките си. Това беше далеч от по-ранните усилия в САЩ, които включваха реклама на Super Bowl и спонсорство на NBA. „Сега се опитваме да бъдем креативни“, казва Муругесан, „особено в настоящата среда, тази среда с ограничени ресурси.“ — Хана Милър, с Юеки Янг