Бившите крипто трейдъри казват "не благодаря", дори когато Bitcoin се завръща

Криптовалутите започнаха като нещо, което ще победи банковата система, но сега са само за богатите, за да преместват много пари, твърдят трейдъри

08:30 | 6 ноември 2023
Автор: Тереза Сие
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През периода 2013-2017 г. Питър То твърди, че е спечелил повече от 1 млн. долара от търговия на дневна база с Bitcoin по време на неговите бичи периоди.

Въпреки че най-голямата криптовалута в света се покачи през последните седмици, надхвърляйки двойно нивата след миналогодишния епичен срив, който помогна за взривяването на борсата FTX, 34-годишният професионален търговец на акции в Ню Йорк казва, че това не е достатъчно, за да се върне обратно. 

"Биткойнът не е толкова волатилен или задвижван, колкото беше", казва То. "За трейдъри като мен, които ловуват за неефективност на пазара, той не е толкова интересен. Очарованието е изчезнало."

Crypto
Биткойнът поскъпна през октомври до най-високата си стойност от май 2022 г. насам

Докато съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрид чака да разбере колко време ще прекара в затвора след осъждането му в четвъртък по обвинения в измама, мнозина в индустрията смятат, че приключването на този грозен епизод ще отбележи края на незрялата, хаотична фаза на индустрията и ще постави началото на по-зряла ера на масово приемане. И все пак това може да означава, че пазарът никога повече няма да осигури онзи вид грандиозен растеж и възможности за търговия, които се появяват веднъж в живота, наблюдавани през предишните години. 

Биткойнът породи искри миналата седмица, когато се изкачи над 35 000 долара. Макар че това все още е далеч под историческия му връх от почти 69 000 долара през 2021 г., пазарът беше напомпан от оптимизма, че първият борсово търгуван фонд, притежаващ биткойн, ще бъде одобрен, като BlackRock Inc. подаде заявление за такъв през юни. Още положителни новини дойдоха, след като през август съдия отмени решение за блокиране на преобразуването на тръста за Биткойн от Grayscale Investments LLC в ETF.

Инвеститорите на дребно се отдръпнаха, когато индустрията беше разтърсена преди година от срива на FTX. Биткойнът потъна под 16 000 долара и възвръщаемостта на търговците спадна с около 40% за 2022 г., според JPMorgan Chase & Co. Криптовалутите не са единственият пазар, на който се наблюдава отстъпление от страна на дневните търговци. Делът на инвеститорите на дребно в обемите на американския капиталов пазар е спаднал с 40% в края на миналата година спрямо началото на 2021 г., според банката, докато акциите, някога подкрепяни от дребните инвеститори, значително са изостанали от пазара.

Сега ситуацията изглежда малко по-розова, макар че по-широкият пазар се отдръпна, като S&P 500 спадна с около 5% от края на юли. Обемът на търговията с криптовалути на дребно като процент от общия обем в САЩ на борсата Bitstamp се е увеличил до 35% от 33% между първото полугодие и текущото второ полугодие, докато в световен мащаб той е нараснал до 9% от 8%. 

"Пазарът на дребно в меча среда като цяло е доста заспал", заяви главният изпълнителен директор на Bitstamp USA Боби Загота. "Имам чувството, че тук виждаме известно подобрение."

Все пак много криптотърговци на дневна търговия преминаха на други позиции. Крейг Мъри, който изчислява, че е направил почти 200 000 долара на пазара, казва, че е избягнал загубата на всичко на FTX на косъм, след като приятелите му в бранша чули слухове за предстоящия му крах. Тогава 23-годишният младеж, който живее в Ню Йорк и наскоро е напуснал университета Вандербилт, вече е бил взел решение. 

"На ръба"

"Това ме накара да се престраша", казва Мъри. "Просто реших, че не си заслужава. Защо да влагам парите си в това пространство, когато има вероятност един ден всичко да изчезне?"

Друг признак, че инвестициите на дребно в криптовалути не се връщат на предишните нива, може да се види в обемите през делничните дни спрямо тези през уикенда, като се предполага, че типичният човек, който търгува през уикенда, е трейдър на дневна база.

"В днешно време не е необичайно да видим, че обемът на търговията през делничния ден е средно с 50% по-високи стойности от обема на търговията през уикенда, докато в миналото това съотношение беше почти 1:1", каза Фредрик Колинс, главен изпълнителен директор и основател на платформата за крипто данни Velo Data.

Тим ван ден Берг е търгувал с всичко - от биткойн до догекоин - между 2016 и 2019 г., докато е бил в колеж в Нидерландия, използвайки холандската платформа за търговия Plus500. През този период той е загубил около 12 000 долара. 

"Непрекъснато губех толкова много пари", казва той. "Трябваше да спестявам, да си намеря по-добра работа и да се притеснявам за обучението си". 

24-годишният Ван ден Берг казва, че сега разбира по-добре пазара и печели пари от търговия с фючърси, но цифровите активи вече не го интересуват. 

"Криптовалутите вече са толкова манипулирани", казва той. "Започна като нещо, което ще победи банковата система, но сега е само за богатите, за да преместват много пари. Когато американският пазар затвори, криптото по принцип изобщо не се движи".

"Различна игра"
Питър То, търговецът на акции, е на същото мнение. Той казва, че навремето е правил най-големите си крипто печалби около 2 ч. през нощта.

"Настъпваха тези 20-30% спадове, когато всички в Ню Йорк спяха", казва То. "В началото, за да печелите пари, ловувахте за тези пропадания. Сега, ако криптовалутата поскъпне, печелите пари, а ако поевтинее, губите. Тя е по-насочена, което е различна игра."

Въпреки че Мъри вече не търгува с криптовалути толкова много, колкото някога, той държи някои пари на борсите и понякога обучава новодошлите как да търгуват с цифрови активи. Все пак той не смята, че това е добра идея за повечето хора. 

"Много хора влизат в крипто, мислейки си, че това ще са лесни пари, заради милионите хора, които направиха пари в незаменими токени и други монети", каза той. "След това те поемат по-големи рискове, отколкото са възнамерявали, и в известен смисъл просто сриват банковите си сметки".