Биткойн започна годината добре, но бързо напомни за себе си като отписа 10% за ден

Общият оптимизъм сред криптовалутите насърчи и напредъка на по-малките монети като Solana и Avalanche.

17:00 | 3 януари 2024
Автор: Сувашри Гош и Сидарта Шукла
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първите три дни на януари биткойнът поскъпна с повече от 6% и се оказа един от малкото лъчи светлина в мрачното начало на годината на световните пазари. 

Най-големият дигитален актив се търгуваше на ниво над 45 300 долара в началото на европейската сесия в сряда, подкрепен от очакванията, че САЩ скоро ще разрешат първите в страната борсово търгувани фондове (ETF) върху биткойн. Общият оптимизъм сред криптовалутите насърчи и напредъка на по-малките монети като Solana и Avalanche.

Часове по-късно токенът изтри почти целия си ръст от началото на годината и прекъсна дългогодишния си възход, който се оказа по-силен от глобалния спад на традиционните активи.

Най-големият токен в света отписа цели 9,2% и за кратко падна под 41 000 долара малко след 7 ч. в Ню Йорк, ден след като надхвърли границата от 45 000 долара и достигна 21-месечен връх. Волатилността се пренесе и върху акциите, свързани с криптовалутите, като акциите на американската криптоборса Coinbase Global Inc. поевтиняха с 6,9%.

"В краткосрочен план вероятно ще станем свидетели на повишена волатилност, тъй като пазарите започват да измерват риска във всички класове активи, тъй като навлизаме в година с много въпросителни", заяви Фади Абуалфа, ръководител на изследователския отдел на крипто попечителя Copper Technologies Ltd., в имейл в сряда. "Независимо от това, в началото на декември видяхме, че пазарите се зареждат точно по същия начин, само за да се покачат допълнително".

Биткойнът беше в подем преди предстоящия краен срок на 10 януари, в който Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ може да одобри първия борсово търгуван фонд, обвързан директно със спот цената на актива. Стойността на криптовалутата се повиши с почти 160% през 2023 г., заедно с по-широкото рали в състоянието на цифровите активи.

За разлика от тях фючърсите върху американски акции не успяваха да привлекат вниманието след спада на американските акции във вторник, първия търговски ден от 2024 г. на традиционните пазари. Индексът на долара задържаха аванса си, което е нов знак за предпазливост на инвеститорите.

Влакче на ужасите | Биткойнът е поскъпнал с 1000% за пет години след диви колебания

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфърт е сред тези, които очакват Комисията по ценни книжа и фондови борси да одобри партида от заявления за спот биткойн ETF до крайния срок 10 януари. През последните 12 месеца токените са поскъпнали със 172% заради залозите, че продуктите ще помогнат за засилване на търсенето на биткойн.

Въпросът сега е дали действителната зелена светлина ще стане причина спекулантите да приберат някои печалби, като се има предвид, че все още не е сигурно дали ETF-ите ще успеят да направят биткойн по-популярен актив.

"Не очакваме огромни незабавни притоци към ETF-ите; следователно това може да се категоризира като събитие от типа "продай новината"," пишат в бележка анализаторите на K33 Research Андерс Хелсет и Ветле Лунде. Но те добавиха, че продуктите предвещават по-дългосрочна структурна промяна в интереса на купувачите.

Анализаторите от K33 смятат, че все още има 5% вероятност Комисията по ценните книжа и фондовите борси да "предизвика изненада" и да отхвърли усилията за пускане на ETF, които инвестират директно в биткойн. Тя определи 75% вероятност одобрението да бъде събитие от типа "продай новината" и 20% вероятност за по-нататъшно повишаване на цените на биткойн поради притока на средства към ETF.

Цифровите активи се възползваха и от залозите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през 2024 г. Новогодишната слабост на акциите е отчасти отражение на преоценката на тези прогнози. Цените на криптовалутите могат да се разколебаят, ако инвеститорите продължат да намаляват очакванията си за по-хлабава парична политика.

Нарастващата цена на залозите за поскъпване на биткойн на фючърсния пазар е индикация за "прекомерна спекула", която се появява в бичия период на токена, пише в бележка Шон Фарел, ръководител на стратегията за дигитални активи във Fundstrat Global Advisors LLC.

"Разходите за финансиране на тези нива обикновено предшестват волатилността, а посоката на тази волатилност ще зависи от краткосрочните потоци", каза той.