Ралито на биткойн се охлажда в очакване на решението на регулаторите за ETF в САЩ

Криптопазарът очаква зелена светлина за американските спот ETF за биткойн до крайния срок 10 януари

10:55 | 9 януари 2024
Автор: Олга Хариф,Хана Милър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът се консолидира, след като за кратко надхвърли 47 000 долара заради оптимизма, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) ще одобрят първите американски борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в най-големия цифров актив в света.

В понеделник токенът поскъпна с 6,5% и достигна 21-месечен връх, но към 6:00 часа във вторник на борсата в Лондон той поевтиня до 46 739 долара. Криптовалутата е поскъпнала с 10% от началото на годината, което представлява ярък контраст със спада на акциите и златото през същия период.

Криптопазарът очаква зелена светлина за американските спот ETF за биткойн до крайния срок 10 януари. Потенциални емитенти като BlackRock Inc., Fidelity Investments и Ark Investment Management актуализираха документите си в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, а регулаторът има срок до сряда да предприеме действия по поне едно от заявленията.

Спекулантите залагат на това, че агенцията ще обяви множество решения наведнъж, за да избегне предимството на първия. Ако фондовете бъдат одобрени, следващият въпрос е колко пари ще привлекат. Биткойн е поскъпнал със 172% през последните 12 месеца, което е знак, че търговците очакват по-широко приемане на токена.

Биткойнът се изкачи над 47 000 долара заради надеждите за първите американски спот ETF-и за токени

Изглежда, че участниците започват да мислят, че първоначалните потоци всъщност ще надхвърлят очакванията“, казва Кайл Доан, трейдър в Arca.

В понеделник в САЩ подалите заявления промениха формулярите в рамките на последния си опит да предложат спот продукти на биткойн ETF повече от десетилетие след първия опит.

Председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслър многократно е заявявал, че секторът на дигиталните активи е изпълнен с измами и нарушения. Агенцията предприе строги мерки в сектора след разгрома през 2022 г. и сривове като фалита на борсата FTX на Сам Банкман-Фрийд.

Но миналата година SEC загуби ключова съдебна битка срещу мениджъра на крипто активи Grayscale Investments LLC, което породи спекулации, че регулаторът ще трябва да се съгласи със спот ETF-ите . Спорът беше свързан с желанието на Grayscale Bitcoin Trust на стойност 29 млрд. долара да се преобразува в такъв продукт.

Критици на ETF

Критиците твърдят, че спот ETF-ите за криптовалути биха представлявали риск за инвеститорите, тъй като цифровите активи са известни със своята волатилност и привличане на незаконна дейност.

Това, което ще се случи, за съжаление, е, че според нас много американци ще пострадат финансово“, коментира Денис Келехер, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел за финансова реформа Better Markets.

Продължилият месеци наред ръст на биткойна доведе до по-широко раздвижване на пазара на цифрови активи, като подкрепи по-малки токени като Solana и Avalanche. В понеделник акциите на американските криптовалути предимно поскъпнаха, което даде попътен вятър на азиатските им еквиваленти, като японската Monex Group и южнокорейската Woori Technology Investment Co.

Риск от отдръпване

Някои анализатори на криптовалути се чудят дали биткойнът е достигнал етап след който предстои спад- в случай, че одобрението на SEC най-накрая се получи, спекулантите може да решат да приберат част от печалбата си от ралито на токена.

Крис Уестън, ръководител на отдел „Проучвания“ в Pepperstone Group Ltd., пише в бележка, че „все още няма признаци“ за т. нар. sell-the-news събитие. Според Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty, въз основа на моделите на графиките нивото от 51 000 долара е възможна цел преди подобно отстъпление.

Ако се абстрахираме от краткосрочните ценови колебания, „основният резултат от одобрението на спот ETF за биткойн ще бъде маркетинговата машина, която ще се грижи за по-голямата информираност за биткойн, задвижвана от някои от най-големите имена в традиционните финанси", пише Ноел Ачесън, автор на бюлетина Crypto Is Macro Now.

Токенът достигна рекордно високо ниво от почти 69 000 долара през 2021 г. по време на положителната серия в ерата на пандемията, подхранван от ултраниските разходи по заемите.