Ценовата война за биткойн ETF се разгаря преди ключовото решение на регулаторите

BlackRock, Ark и Grayscale намаляват таксите за управление, тъй като пазарът очаква регулаторно одобрение

19:30 | 9 януари 2024
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица биткойнът поскъпна с повече от 5% до около 45 200 долара, тъй като очакванията на инвеститорите се засилват преди решението на SEC 

Войната за таксите избухна сред мениджърите на активи, които се надяват да пуснат спот фондове, търгувани с биткойни, в САЩ, въпреки че американският регулаторен орган все още не е посочил дали ще разреши продажбата на продуктите, пишат Скот Чиполина и Уил Шмит за FT Digest.

BlackRock, най-големият мениджър на фондове в света, заяви в подадена в понеделник регулаторна декларация, че ще таксува клиентите си само с 0,2 % от нетната стойност на активите на своя фонд през първата година или докато активите на неговия ETF достигнат 5 млрд. долара, след което таксата ще нарасне до 0,3 %.

Конкурентната компания Ark Investment Management, която по-рано беше посочила, че ще събира 0,80 % от стойността на своите биткойн активи, предложи да се откаже от таксите през първите шест месеца или докато активите на нейния ETF достигнат 1 млрд. долара. След това таксата му ще бъде определена на 0,25 %. Invesco също ще се откаже от таксите за шест месеца или за първите 5 млрд. долара на фонда, след което ще се установи на 0,59%.

Последните стъпки са последните щрихи към регулаторните документи преди очакваното тази седмица решение на Комисията по ценните книжа и фондовите борси дали да разреши борсови фондове, които инвестират директно в биткойн. Ако бъдат одобрени, фондовете ще могат да бъдат пуснати в действие до няколко дни.

Миналия месец биткойнът достигна 20-месечен връх от 44 000 USD, а тази седмица се повиши с повече от 5% до около 45 200 USD, тъй като очакванията на инвеститорите се засилват преди Комисията по ценни книжа и фондови борси да даде зелена светлина на няколко кандидати. 

Тъй като продуктите са сходни - всички те са предназначени за съхранение на биткойни - таксите и в по-малка степен фирмената марка ще бъдат ключова част от начина, по който кандидатите ще се отличат на претъпкания пазар. 

"Това е класическа ценова война. Как ще докажете, че вашият ETF е по-добър от този на останалите? Единственият начин, по който можете да се конкурирате, е цената", казва Джеймс Анжел, преподавател в Центъра "Псарос" за финансови пазари и политика в Джорджтаун Макдона.

В продължение на десетилетие Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) се противопоставяше на заявленията за спот ETF за биткойни с аргумента, че цените на биткойните се определят на нерегулирани борси и по този начин не могат да осигурят адекватна защита на инвеститорите. Но натискът върху регулатора нараства, след като миналото лято той загуби съдебно решение относно причините за блокиране на заявлението за ETF от страна на фирмата за управление на активи Grayscale.

Самата Grayscale в понеделник заяви, че ще намали таксата си от 2 % на 1,5 %. Всички останали кандидати, включително WisdomTree, Valkyrie и Fidelity, предлагат структури на таксите, които са значително по-ниски от един процент. 

"Grayscale е в трудно положение, тъй като те бяха най-напред в тази област и това беше единственият начин да влязат. Сега те са изправени пред конкуренция", добави Анжел.

Всички доставчици се надяват да се възползват от наплива към класа активи, подобен на 1 млрд. долара, които заляха ProShares, когато в края на 2021 г. предложи първия в историята ETF за фючърси върху биткойн. Този фонд достигна прага от 1 млрд. долара само през първите два дни на търговия и сега притежава около 1,8 млрд. долара нетни активи. 

"С биткойн спот ETF отваряме вратите към Уолстрийт", каза Джад Комайр, главен изпълнителен директор на Melanion Capital.