ETF-и в развиващите се пазари са привлекли над $10 млрд. за 2023 г.

Активите на развиващите се пазари се насочват към най-големите месечни печалби от януари насам

08:30 | 28 ноември 2023
Автор: Колин Гоко,Шринивасан Сивабалан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ралито на акции за 1,7 трилиона долара и най-голямото поскъпване на облигации за една година на развиващите се пазари получиха вот на доверие от инвеститорите в американски борсово търгувани фондове (ETF), които миналата седмица внесоха нови депозити, с което притокът за 2023 г. надхвърли 10 млрд. долара.

Нетните депозити в ETF-и, които инвестират в развиващи се страни, както и в такива, насочени към конкретни държави, възлизат на 766,1 млн. долара през седмицата, приключила на 24 ноември, като надграждат ръста от 1,57 млрд. долара през предходната седмица, според данни, събрани от Bloomberg. Досега през тази година притокът на средства възлиза на 10,1 милиарда долара.

Активите на развиващите се пазари се насочват към най-големия седмичен ръст от януари насам, тъй като намаляването на инфлацията в САЩ увеличи залозите, че Федералният резерв (Фед) е достигнал върха на цикъла на затягане на паричната политика и може дори да намали лихвите през 2024 г. Акциите поскъпват в продължение на четири поредни седмици, докато доходността на държавните облигации е намаляла средно с 84 базисни пункта от края на октомври. Възвръщаемостта от кери търговия се подобрява, тъй като 19 от 30 широко търгувани валути на развиващите се страни се насочват към месечно покачване.

„Въпреки продължителното изоставане в представянето на развиващите се пазари спрямо S&P 500, през 2024 г. тези акции могат сериозно да променят посоката си, подкрепени от силни икономически основи и благоприятна траектория на растеж на печалбата“, казва Ненад Динич, стратег в Bank Julius Baer & Co в Цюрих. „След спада през 2023 г. се очаква през следващите две години печалбата от акция да нараства два пъти по-бързо от тези на развитите пазари, което исторически е ключов фактор за относително по-добро представяне.“

Перспективите за печалбата на развиващите се пазари са оптимистични

Все пак настроенията за акциите на развиващите се пазари се подобряват, след като годината изпълнена с лъкатушене нагоре-надолу ги доведе до рекордно ниски нива спрямо американските книжа. С нарастването на залозите, че централната банка в САЩ ще бъде по-благосклоннапрез 2024 г. анализаторите повишаваха оценките за приходите на компаниите от индекса MSCI в продължение на осем поредни седмици - най-дългата серия от февруари 2022 г. насам. Това доведе до отстъпка в оценката на акциите на развиващите се пазари с 39% спрямо техните американски аналози, което е най-високото ниво от една година насам.

Борсово търгуваният фонд на BlackRock Inc., който купува акции извън Китай, приключи седем последователни седмици на нетни депозити, като привлече общо 2,1 млрд. долара. Това, заедно с печалбата от акции, е увеличило активите на фонда с почти 50% през този период.

В същото време оптимизмът за Турция нараства заради завръщането ѝ към ортодоксалната парична политика. Книжата на банките в страната поскъпнаха с най-голям темп от месец насам, след като Bank of America Corp. издаде препоръки за покупка на дялове на големи кредитори от частния сектор.

В понеделник индексът на валутите на държавите от еврозоната добави 0,2%, воден от тайландския бат и южноафриканския ранд, на фона на широко разпространената слабост на долара, докато премиите за държавен риск намаляха.

Израелската валута възстановява загубите си след началото на войната

През седмицата, приключила на 21 ноември, инвеститорите вляха 20 млн. долара във фондове за облигации, предназначени за развиващите се пазари, след 16-седмична серия на отлив, съобщи BofA, позовавайки се на данни на EPFR.

Израел може да се възползва от бързото подобрение на пазарите и да обмисли облекчаване на паричната политика още тази седмица или в началото на следващата година - промяна, която ще зависи от увереността на централната банка, че е овладяла най-лошите икономически последици от войната с "Хамас". Преди решението шекелът отслабна спрямо долара.

Централната банка на Гана запази разходите по заемите непроменени за втора поредна среща на фона на укротения ценови натиск, тъй като очаква споразумение за преструктуриране на дълга с двустранните кредитори.