Украйна току-що получи 61 млрд. долара. Ето какво да купи, за да победи Русия

Камарата на представителите прие пакет за помощ, така че Киев да може да получи произведени в САЩ артилерийски снаряди, системи за противовъздушна отбрана и дронове

13:11 | 23 април 2024
Автор: Джеймс Ставридис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сега, когато Камарата на представителите на САЩ, която показва необичайно единство, най-накрая прие пакет от помощ за Украйна от 61 милиарда долара, големият въпрос е за какво украинците трябва да ги похарчат.

Тази помощ не идва нито минута по-рано. Русия набира скорост както на земята, така и във въздуха, заплашвайки с лятна офанзива, която може да разбие линиите на украинците и да застраши големите им градове. Те включват Харков - големият град, който е най-близо до руската граница - и вероятно самият Киев, принуждавайки правителството на президента Володимир Зеленски да напусне столицата.

Директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс, бивш посланик в Русия, разбира добре руския президент Владимир Путин. Миналата седмица Бърнс каза, че ако не бъде получен новия транш от американската помощ, Украйна има опасност да загуби войната в рамките на годината. Но той също така каза, че „с тласъка, който ще дойде от военна помощ, както практически, така и психологически, украинците са напълно способни да удържат през 2024 г. и да разбият арогантния възглед на Путин, че времето е на негова страна“.

И така, с 61 милиарда долара „простими заеми“, които трябва да бъдат одобрени тази седмица от Сената и Белия дом, какви са най-важните нужди на Украйна? Колко бързо може повече оръжия и боеприпаси да бъдат поставени в ръцете на смелите, превъзходни военни на Киев?

Добрата новина е, че както американските, така и европейските отбранителни институции бяха подготвени за този момент през последните месеци. Моят наследник като върховен съюзнически главнокомандващ в Организацията на Северноатлантическия договор, генерал Крис Каволи, каза, че до голяма степен става въпрос за отваряне на крана, след като президентът Джо Байдън подпише законопроекта за помощта. Огромното командване на Каволи - осем пълни бойни групи само в Източна Европа - е готово да се включи напълно в действие за оказване на помощ.

За щастие близо 90% от парите за Украйна ще бъдат изразходвани за покупки от отбранителната индустриална база на САЩ. Това означава, че снабдяването и логистиката трябва да вървят относително гладко по добре утъпкани пътища. Складовете в Европа – управлявани от Европейското командване на САЩ и нашите партньори от НАТО в Германия, Полша и други обекти в Източна Европа – вече са пълни с оръжия, особено артилерийски снаряди, които могат бързо да преминат в украински ръце.

В горната част на списъка ще бъде попълването на ПВО на Украйна. Това означава повече ракети земя-въздух, вариращи от по-малките системи като NASAMS и системите MIM-23 HAWK, до големите батареи Patriot, които се оказаха толкова ефективни при защитата на Израел по време на иранската въздушна атака по-рано този месец. Patriot и още по-големите системи за отбрана на голяма височина (THAAD) могат да защитават срещу руски крилати и балистични ракети над по-широки области. Тези системи ще защитават не само цивилни и критична инфраструктура като електрическата мрежа, но ще бъдат полезни и срещу руски самолети.

Следващи в списъка за пазаруване ще бъдат артилерийските боеприпаси. По протежението на стотици километри от бойния фронт, разделящ воюващите, се водят ежедневни артилерийски дуели. Русия надделява над украинците чрез чист огън. Както през Първата световна война, отбранителните окопи могат да помогнат за задържането на вълните от пехотинци, които руснаците използват (включително много наборници и затворници), но тяхната артилерия може да притисне и в крайна сметка да преодолее окопаните украинци. Най-неотложната нужда за украинската артилерия са милиони стандартни 155-милиметрови гаубични снаряди, заедно с муниции за оръдия с по-малък калибър.

Украйна също ще иска да използва средствата, за да помогне най-накрая да издигне около 45 изтребителя F-16, обещани преди това от Запада, в небето. Тези универсални бойни самолети са способни на солидна отбрана въздух-въздух срещу руски изтребители и бомбардировачи; точни атаки въздух-земя срещу руските войски на полето и в техните окопи; и радиоелектронна война и заглушаване, които могат да заблудят и поразят руските крилати ракети. Украинските пилоти се обучават от месеци да ги управляват.

Друг важен приоритет ще бъдат ракетите земя-земя с голям обсег. Високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS) на армията на САЩ е мобилна и смъртоносна. Тя може да използва прецизни данни за насочване на обхвати от над 80 км и бе разгърната с голям ефект на украинското бойно поле. Още по-добра е армейската тактическа ракетна система (ATACMS), балистично оръжие с обсег от над 250 км. И двете могат да нанесат удари зад руските фронтови линии и да унищожат логистични центрове и центрове за командване и контрол, особено в Крим.

Войната в Украйна се превърна и в първия продължителен конфликт, в който дроновете играят основна роля. Безпилотните летателни апарати бяха от решаващо значение за украинците при спирането на руския напредък. Тези дронове разчитат на прецизно командване и контрол – голяма част от тях се предоставят по интернет и са свързани със съзвездия от сателити. Това може да е по-малко бляскаво от балистичните ракети, летящи към Крим, и изтребителите, атакуващи руските сили, но е също толкова критично. Пакетът от заеми на САЩ може да позволи на украинците да разполагат с по-мощни нападателни сили с безпилотни самолети със съизмерими способности за киберсигурност.

Като се има предвид, че тези 61 милиарда долара са под 7% от огромния бюджет за отбрана на САЩ, те представляват отлична възвръщаемост на инвестициите за американските данъкоплатци. Почти всички пари ще бъдат похарчени обратно в САЩ, осигурявайки работни места и помагайки на икономиката, и това ще помогне за унищожаването на военния капацитет на агресивен диктатор, без да излага на риск нито един американски военнослужещ. Тези средства, заедно с милиардите долари, които европейските съюзници вече са предоставили и обещали (като обща военна и икономическа помощ, европейците са дали много повече помощ на Украйна, отколкото САЩ), дават на Украйна шанс за борба.

През 1941 г. министър-председателят на Обединеното кралство Уинстън Чърчил каза на САЩ: „Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата“, имайки предвид победата над нацистка Германия. Днес друг хищен враг атакува суверенна европейска държава и се стреми да подкопае западните ценности в световен мащаб. Путин трябва да бъде спрян и с правилния набор от инструменти, предоставени от САЩ и Европа заедно, Украйна също може да свърши работата.

Джеймс Ставридис е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е пенсиониран адмирал на ВМС на САЩ и бивш върховен съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа и почетен декан на Училището по право и дипломация "Флетчър" в университета "Тъфтс".