Помощта за Украйна ѝ осигурява време, но няма да промени баланса на силите

Част от оборудването, което вероятно ще включва армейски тактически ракетни системи с по-дълъг обсег на действие, или ATACMS, може да тръгне към Украйна до края на седмицата

18:40 | 22 април 2024
Автор: Дарина Краснолютска
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Одобрената от САЩ помощ в размер на повече от 60 млрд. долара е спасителен пояс за отчаяните украински военни, въпреки че едва ли ще успее сама да обърне хода на войната.

Много ще зависи от това колко бързо американската помощ ще може да стигне до фронтовата линия, след като Камарата на представителите одобри военната и икономическата помощ в събота. Тъй като пакетът беше спрян в продължение на шест месеца в Конгреса, украинските военни се борят с все по-остър недостиг на боеприпаси и жива сила, докато силите на Кремъл увеличават своето предимство.

Според Николай Белиесков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания в Киев, помощта предлага отдих на украинските военни и ще им помогне да забавят напредъка на Кремъл, да проведат "ефективна отбрана" и да сведат до минимум загубите. Но за да се стигне по-далеч, е необходима по-голяма помощ, каза той, което е трудна перспектива в САЩ с оглед на съпротивата на републиканците в Конгреса.

"Въпросът е дали ще има помощ и в какъв обем през 2025 г. и след това - тъй като стратегията на Путин е да изчака", каза той.

Русия засили ракетните си атаки и атаките с дронове, след като войната премина в трета година, унищожавайки огромни части от украинската инфраструктура за производство на електроенергия и разрушавайки жилищни сгради в центровете на градовете. Президентът Володимир Зеленски заяви, че американското законодателство, което трябва да преодолее допълнителни пречки тази седмица, ще подкрепи неговата армия.

"Наистина загубихме инициативата", заяви Зеленски в предаването "Meet the Press" на NBC в неделя.

"Сега имаме всички шансове да стабилизираме ситуацията и да си върнем инициативата."

Тази седмица законът трябва да стигне до бюрото на президента Джо Байдън, след като Сенатът ще разгледа пакета още във вторник. Министерството на отбраната на САЩ може да придвижи оръжия към Украйна "много бързо", след като помощта бъде потвърдена, заяви миналата седмица говорителят на Пентагона Пат Райдър.

Оксана Маркарова, посланик на Украйна в САЩ, заяви в петък, че логистиката на доставките е била в ход през цялото време.

"Пентагонът и нашето министерство на отбраната не са спирали да работят ежедневно заедно по намирането на оръжия, идентифицирането им и такива пакети се подготвят", заяви Маркарова пред украинската телевизия.

Част от оборудването, което вероятно ще включва армейски тактически ракетни системи с по-дълъг обсег на действие, или ATACMS, може да тръгне към Украйна до края на седмицата, заяви демократът Марк Уорнър, председател на сенатската комисия по разузнаване, в предаването "Лице в лице" по CBS.

Според запознати Германия ще продължи да настоява пред европейските си съюзници тази седмица, включително Франция и Италия, да доставят системи за противовъздушна отбрана и компоненти за Украйна. Берлин, който също настоява страните от НАТО да разберат какво могат да изпратят, се ангажира да предостави на Украйна трета батарея Patriot, както и други системи и боеприпаси.

Болезненият недостиг на оръжия и човешки ресурси по протежение на 1200-километровия фронт, както и острата нужда от повече системи за противовъздушна отбрана, доведоха до това, че бойните сили на Украйна са близо до точката на пречупване, което увеличава риска от руски пробив. Москва също така увеличи бомбардировките си над Харков, втория по големина град в Украйна, което украински и западни официални лица смятат за опит да принудят евакуацията на града, намиращ се на по-малко от час път с кола от руската граница.

Сериозни щети

Според анализатори от базирания в САЩ Институт за изследване на войната, дори ако американската помощ се придвижи бързо, транспортната логистика вероятно ще означава, че оръжията и оборудването "няма да повлияят на ситуацията на фронтовата линия в продължение на няколко седмици".

"Поради това ситуацията на фронтовата линия вероятно ще продължи да се влошава през това време, особено ако руските сили увеличат атаките си, за да се възползват от ограничения прозорец преди пристигането на новата американска помощ", казват анализаторите.

Силите на руския президент Владимир Путин, стремейки се да се възползват от увеличаващата се разлика в доставките на боеприпаси, увеличиха огневата си мощ по целия фронт и постигнаха незначителни успехи след превземането на източния град Авдиевка през февруари.

Войските на Кремъл се съсредоточават върху стратегически ключови точки, като град Часив Яр, западно от Бахмут в Донецка област, тъй като в момента те превъзхождат украинската армия в артилерийско отношение на бойното поле 10 към 1.

"На украинците са нанесени сериозни щети, а въоръжените им сили са по-слаби, отколкото, ако бяха получили помощ", пише Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, след гласуването в Камарата на представителите на САЩ. "Поне сега обаче, с голяма помощ от САЩ, украинците трябва да успеят да стабилизират линията."

За разлика от преди една година, когато пролетното време донесе надежди за успешна контраофанзива на добре въоръжените украински сили, неуспехът на тази кампания и намаляващата помощ от съюзниците през следващите месеци помрачиха общественото настроение.

Зеленски сигнализира, че няма време за губене след отпускането на пакета, като украински и американски официални лица са в непрекъснат контакт, за да гарантират извършването на доставките.

"Времето между политическото решение и реалното поразяване на врага на фронтовата линия трябва да бъде възможно най-кратко", заяви украинският лидер в редовното си обръщение към нацията в неделя. "Сега всеки ден е от значение."