Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

ЕС се споразумя за спешно предоставяне на противовъздушна отбрана на Украйна

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 18.04.2024 г.

10:25 | 18 април 2024
Обновен: 10:35 | 18 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Лидерите на 27-те на извънреден Европейски съвет в Брюксел се споразумяха да се ускори и увеличи предоставянето на цялата необходима военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и ракети. Съветът приветства напредъка по предложенията за насочване на извънредните приходи от блокираните активи на Русия в полза на Украйна и призовава за бързото им приемане. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страната му се нуждае от „спешни мерки“ за укрепване на противовъздушната си отбрана, за да устои на руските бомбаРдировки след удара по северния украински град Чернигов, при който загинаха 17 души.

Лидерите на ЕС настояват за "промяна на парадигмата", за да се обърне тенденцията на упадък на Европа.

 

Съществува съгласие относно факта, че членовете на ЕС са изправени пред "огромни и много трудни предизвикателства", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства двудневната среща на върха, която започна в сряда. Промишлеността и отбраната са в центъра на срещата на върха на лидерите в Брюксел."В светлината на геополитическото напрежение и по-настъпателните политически мерки, предприети от международните партньори и конкуренти", се казва в проекта за заключения от срещата на върха на ЕС, видян от Bloomberg, "Европа се нуждае от спешна промяна на парадигмата".

Европейските страни активизират работата си в областта на сигурността и промишлеността, тъй като лидерите им са все по-загрижени, че губят конкурентното си предимство пред американските и китайските фирми

По време на двудневната среща държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъждат предложения за политики, които може да включват премахване на пречките пред мобилизирането на частни инвестиции в областта на чистите технологии и отбраната, както и възможността за емитиране на общ дълг на ЕС за военни разходи.

Страните от Г-7 обмислят нови въздушни санкции срещу Иран след нападението срещу Израел.

Съюзниците искат да изолират допълнително Иран в отговор на нападението. Някои държави от Групата на седемте обмислят нови санкции срещу Iran Air в отговор на нападението на Техеран срещу Израел от 13 април - ход, който допълнително ще ограничи полетите на иранския превозвач до Европа, съобщиха запознати.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.