В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Конфликтите в Близкия изток и в Украйна консолидират, а не разединяват НАТО

Васил Данов, капитан първи ранг о.з. и представител на Атлантическия съвет на България, във "В развитие", 15.04.2024

14:18 | 15 април 2024
Обновен: 15:21 | 15 април 2024
Автор: Галина Маринова

Европа няма да бъде оставена сама срещу Русия и срещу който и да било нападател. И конфликтът в Близкия изток и особено войната на Русия с Украйна повече консолидират, отколкото разделят държавите в НАТО и вътре в ЕС. Това каза капитан първи ранг от запаса Васил Данов, представител на Атлантически съвет за България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Изявленията на президента Макрон, действията на Великобритания и на големите западноевропейски държави и на нас, източноевропейците, които сме за първи път от много години, по-единни и консолидирани от западноевропейците, показват, че няма скоро да видим разединение на двата клона - северноамериканците отвъд Атлантическия океан и европейците. Европейците няма да бъдат оставени сами срещу Русия или срещу който и да е. Но този огромен потенциал, който има Европа, трябва да бъде използван. Европа неправомерно занижи своите военни разходи". 

Гостът припомни, че в Съединените щати действа специален закон, който "забранява на президента на САЩ да поставя дори на обсъждане възможността Съединените щати някога, някъде да напуснат НАТО".

За напред ще видим продължаващо единство на НАТО, категоричен бе събеседникът. "За сега няма изгледи за друго". 

"И конфликтът в Близкия изток и особено войната на Русия с Украйна повече консолидират, отколкото разделят държавите - и рамките на Европейския съюз, и в рамките на НАТО".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.