Чужд инвеститор в Украйна обвинява длъжностни лица в изнудване за десетки милиони евро

Англо-германски бизнесмен предявява претенции за изнудване срещу лица от службите за сигурност и президентската администрация

11:12 | 18 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един от най-големите частни западни инвеститори в Украйна твърди, че корумпирани служители в службите за сигурност на страната и в администрацията на президента Володимир Зеленски се опитват да го изнудят да плати десетки милиони евро. Арнулф Дамерау, англо-германски бизнесмен и бивш съветник на Glencore и Trafigura, заяви пред Financial Times, че е изнудван от група висши украински служители.

Западните правителства са все по-обезпокоени от корупцията в правителството на Украйна, но до голяма степен не оповестяват критиките си, тъй като събират подкрепа за Киев, за да укрепят отслабващата му защита срещу руската агресия. Войната е дала възможност на много от корупционните мрежи, свързани с бившия президент Виктор Янукович, да заработят отново, твърдят европейски служители по сигурността.

От август насам Дамерау е съсобственик на Cosmolot, голям уебсайт за онлайн игри и хазарт и десетият по големина данъкоплатец в страната. След като през октомври в него беше извършен обиск от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна, което го обвинява в нарушаване на законите за хазарта и укриване на данъци в размер на 560 млн. евро, в резултат на поредица от съдебни дела и разпоредени от агенцията мерки сметките на компанията бяха замразени. Дамерау твърди, че твърденията срещу компанията са изфабрикувани.

Cosmolot започва да работи едва през 2021 г., след като украинското правителство променя промени законите за хазарта, отбеляза той, и миналата година е имала общи приходи от 208 млн. евро, което е повече от 4,8 млн. евро през 2022 г. и 250 000 евро през 2021 г., които са публично оповестени. Компанията, която предлага тематични игри с малки залози онлайн, е платила 60 млн. евро данъци миналата година, показват официалните данъчни декларации. Държавната данъчна служба е подписала отчетите ѝ през август, каза Дамерау. Според бизнесмена украинско лице се е срещнало с него във Виена през декември и е заявило, че правните трудности срещу Cosmolot ще отпаднат, ако Дамерау е готов да прехвърли контрола върху половината от компанията на офшорен тръст.

Дамерау заяви, че е споделил снимки и подробности за срещата, както и имената на замесените лица, с агенциите за сигурност в Европа и Вашингтон.

"Това са изявления, които не искам да правя. Не искам да казвам тези неща за това, което се случва с мен като бизнесмен, който се опитва да инвестира в Украйна, защото отговорните хора са малцинство и те предават младото поколение украинци, които дават кръвта си, за да се опитат да осигурят на страната си европейско бъдеще", каза Дамеро. "Това е страна, която се стреми да бъде част от НАТО и Европейския съюз, но това, което се случва там в момента - от едно малко малцинство - ми дава дежа вю от най-мрачните времена на Янукович", добави той.

Дамерау заяви, че е загубил 25 млн. евро, инвестирайки в Украйна по времето на Янукович, след като е финансирал вятърен парк в Крим, който по онова време е бил най-големият сухоземен проект от този вид в Европа, и че корумпирани служители са подходили към него почти по същия начин, както към Cosmolot. Той казва, че проектът за вятърна енергия е бил засегнат от юридически пречки, преди да бъде потърсен от човек, твърдящ, че представлява администрацията на Янукович, който поискал половината от акциите на проекта да бъдат прехвърлени в непрозрачна офшорна компания.

Дамерау е участвал в съдебно дело за връщането му, когато Русия завзема Крим, което прави невъзможно изпълнението на претенциите му. Той заяви, че ще изложи опита си на срещата на върха за възстановяване на Украйна в Берлин през юни, на която е поканен да присъства като голям пряк чуждестранен инвеститор. Говорител на Зеленски отказа коментар.