Спрете разсипията: Букурещ модернизира градския транспорт при обвинения в корупция

Жителите на Букурещ, които ползват градския транспорт, често се оплакват от претъпкани превозни средства, бавен трафик и липса на климатици

13:12 | 25 януари 2024
Обновен: 14:37 | 25 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последните пет години Транспортната компания на Букурещ (STB) е похарчила близо 13 милиона евро за модернизация на стари трамваи, автобуси и тролейбуси, за информационна система за гражданите и други подобрения в наземния градски транспорт, съобщиха румънски вестници, като се позоваха на данни, предоставени от транспортната компания, пише БТА.

От началото на февруари по улиците на румънската столица ще започнат да се движат нови модерни тролейбуси, произведени от полската компания „Соларис“. През пролетта започва модернизация на трамвайните линии в Букурещ, а до края на годината трябва да бъдат доставени всичките 100 нови трамвая, поръчани на румънската компания „Астра Вагоане“, съобщи информационният сайт „Спотмедия“.

Кметът на Букурещ Никушор Дан обяви в понеделник, че са пристигнали първите 12 тролейбуса „Соларис“, а до края на седмицата се очакват още три. Те са част от партида от общо 100 тролейбуса, закупени от Транспортната компания на Букурещ с безвъзмездни европейски средства, каза кметът, след като тролейбусите направиха първи пробни пътувания във вторник.

"С пристигането на новите тролейбуси STB навлезе в последния етап от модернизацията на автопарка“, заяви генералният директор на компанията Даниел Истрате, цитиран от „Спотмедия“.

Новите тролейбуси са дълги 12 метра и са с изцяло снижен под. Те имат автономен пробег от поне 20 км, което означава, че могат да бъдат изключени от електрическото захранване и да се движат и по неелектрифицирани маршрути, пише „Спотмедия“.

През пролетта ще започне модернизация и на трамвайните линии, съобщи в края на миналата година кметът на Букурещ Никушор Дан. По думите му инвестициите в тази инфраструктура са изключително необходими, тъй като в мрежата от общо 150 км трамвайни линии в Букурещ са модернизирани само 90 км и то преди повече от 20 години.

Кметът обяви, че има нужда от още 250 нови модерни трамвая, които ще бъдат закупени с европейски средства. „Но, за да се случи това, е необходимо да ремонтираме инфраструктурата, защото това е условие, което всеки финансиращ поставя“, каза Никушор Дан.

Модернизацията на трамвайните линии може да се осъществи със средства по регионалната оперативна програма, по която за района Букурещ-Илфов са предвидени 300 милиона евро. Кметът на румънската столица поясни, че съфинансирането ще бъде осигурено чрез заеми от Европейската инвестиционна банка или от Световната банка, пише „Спотмедия“.

През 2021 г. започна и процес на модернизация на трамвайния парк в Букурещ, припомнят румънски медии. Някои от старите мотриси се ремонтират и модернизират в завода на STB – URAC. През май 2021 г. букурещката община сключи договор за доставка на 100 трамвая от румънската компания „Астра Вагоане“ на стойност над 881 млн. леи без ДДС (близо 177 милиона евро). Досега са доставени около половината, а пускането в експлоатация на останалите следва да стане до края на 2024 г., според информация на сайта „Хотнюз“.

Жителите на Букурещ, които ползват градския транспорт, обаче често се оплакват от претъпкани превозни средства, бавен трафик и липса на климатици в някои от тях, съобщават румънски медии. Според проучване на Румънската академия, цитирано от телевизия Диджи 24, 70 процента от букурещяни биха се отказали от използване на личния си автомобил в града, ако общественият транспорт се подобри.

Старите автобуси „Мерцедес“ и тролейбусите, които се движат днес в Букурещ, са купувани в периода 2005-2007 г. от тогавашния кмет Адриан Видяну, припомня „Хотнюз“. Повечето от тях са поръчани без климатици.

В периода 2018-2020 г. в мандата на Габриела Фиря кметството купи 400 нови автобуса от турската компания „Отокар“ и 130 „Мерцедес Бенц хибрид“. Сделката с „Отокар“ предизвика скандал, защото след доставката през юни 2019 г. и пускането в експлоатация на превозните средства, много от тях дадоха дефекти, припомня „Хотнюз“. След това с европейски средства бяха купени 130 автобуса „Мерцедес Бенц хибрид“, произведени в Германия, припомня сайтът.

По данни на Транспортната компания на Букурещ, цитирани от „Хотнюз“, през първите шест месеца на 2023 г. градският транспорт в румънската столица е бил използван от около 1,48 милиона пътници, тоест 247 000 души месечно или около 82 000 пътници дневно. Сайтът прави уточнението, че реалният брой на пътниците не може да бъде установен, тъй като валидирането на картите за пътуване не е задължително, а старите превозни средства не разполагат с устройства за преброяване на пътниците.

По данни от преброяването на населението през 2022 г. Букурещ има 1 716 961 жители. Всеки делничен ден обаче, за да работят в румънската столица пристигат около 700 000 души от съседни близки окръзи. От понеделник до петък още от 5 сутринта към Букурещ се насочват колони от микробуси, автобуси и лични автомобили, посочва „Зиарул финанчиар“.

Същевременно Букурещ няма добре развита инфраструктура за хората, които пътуват ежедневно, за да работят в столицата, пише вестникът и допълва, че паркинги в покрайнините на града почти не съществуват, а тези, които са построени, стоят празни, защото са разположени на неподходящи места.

„Спрете кранчето на разсипията“

Фондацията за защита на гражданите от злоупотреби от страна на държавата (FACIAS) поиска да узнае за какво харчи парите на букурещяни Транспортната компания на Букурещ. Фондацията стартира кампания за повишаване на осведомеността, наречена "Спрете кранчето на разсипията", в която настоява за прозрачност и отчетност на разходите на транспортната компания на фона на „плачевните“, според тях, условия в градския транспорт.

Миналия месец фондацията отправи серия въпроси към транспортното дружество и възнамерява да запознае със ситуацията компетентните органи, за да бъде направен анализ на начина, по който Транспортната компания на Букурещ (STB) използва публични средства.

В периода 2018-2022 г. STB е инкасирала над 184 милиона евро от продажба на билети и абонаментни карти и е похарчила близо 13 милиона евро за модернизация на стари превозни средства и други подобрения, става ясно от отговорите на компанията, публикувани в редица румънски вестници след запитването на Фондацията за защита на гражданите от злоупотреби от страна на държавата.

В. „Капитал“ пише, че въпреки хвалбите на транспортната компания за предприетите през 2023 г. мерки за подобряване на наземния градски транспорт, според сигналите, получени от фондацията,  има линии в Букурещ, където пътуващите редовно не успяват да се качат на автобусите, които им трябват, заради това, че идват претъпкани.

Букурещяни и гостите на града все пак разполагат и с метро за придвижване в столицата. Дължината на мрежата е 79 км, разпределени в пет магистрални линии и 64 метростанции, сочи информация на официалната страница на компанията "Метрорекс".

/По БТА/