В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новоизбраният президент на Сенегал трябва да се бори с безработица и корупция

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие" 27.03.2024 г.

15:00 | 27 март 2024
Автор: Георги Месробович

Големият проблем пред Сенегал е тежката безработица от 20%. Това са хора с високо образование, които не могат да намерят работа. Сенегал има добри университети и има водеща роля в повече от няколко сектора и тези млади хора трябва да имат възможност да се реализират. Това са младите хора, които ще определят политиката на страната, в която витае не само безработица, а и корупция. Въпросът е до каква степен новоизбраният президент ще изпълни обещанията си, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

В Синегал се проведоха избори, които първоначално щяха да бъдат отложени от действащия президент, но разпореждане на Конституционния съд в страната, се проведоха този месец. По първоначални данни опозиционният кандидат е спечелил още на първи тур. Очакванията бяха, че отиващият си президент Маки Сал ще има по-голямо влияние на изборите, заради добрите си икономически политики, каза Дечева. Сенегал е страна със засилена търговия, но инфраструктурата за нея липсваше. След идването си на власт през 2012 г. Сал успява да изгради нужната инфраструктура, създава пет индустриални зони в страната и да допринесе за западноафриканската интеграция.

През 2021 г. обаче, Сал започва преследване на опозицията, която твърди, че страната е обхваната от корупция около големите инфраструктурни проекти, след което в затвора са вкарани опозиционни лидери. Гостът обясни, че у гражданите се появиха притеснения, че при евентуален трети мандат на Сал корупцията и неспазването на конституцията ще продължат да витаят в страната. Това се отрази и на изборните резултати, където опозиционният кандидат Басиру Файе събра най-много от гласовете, обирайки вота, пореден от недоволството, с лявата си политика.

В програмата на Файе е отказването от валутата, използвана в бившите френски колонии. Тази година е важна за икономиката на страната, тъй като много суровинни проекти трябва да бъдат изпълнени.

„Големият проблем пред Сенегал е тежката безработица от 20%. Това са хора с високо образование, които не могат да намерят работа, защото индустриалните зони не са достатъчни, за да поемат този капацитет. Сенегал има добри университети и има водеща роля в повече от няколко сектора и тези млади хора трябва да имат възможност да се реализират. Корупция, безработица и натиск от младите, които имат желание да имат реализация в живота си ще определят от тук нататък политиката. До каква степен Файе ще може да изпълни обещанията си остава да видим, тъй като има обещания, които понякога и самите политици не намират пътя да изпълнят, без да нарушат тази инфраструктура, която е изградена в страната на международно доверие, което е необходимо, за да вървят напред.“

Генералният секретар на ООН предложи да се създаде правосъдна или правна рамка за изплащане на репарации на страните в Африка, засегнати от робството. Гостът обясни, че континента страда и от кризи породени от колониализацията. Африка плаща огромни количества за погасяване на дълговете си, което може да постави държавите в невъзможност да ги изплащат. Африка не е силен участник в ООН и няма постоянен член в съвета за сигурност. Гостът обясни, че на континента му е нужна гласност.

„Трябва нещо да се направи, за да може този основен за развитието на световната индустрия континент, да може да получи това, което произвежда, защото Африка трябва да има право да започне да решава от едно ново ниво, освободена от колониалната задлъжнялост, в която влиза и много тежкия външен дълг. Африка все още се свързва с хора, които не могат достатъчно, нямат необходимото образование, не са подходящи за един модерен свят. Това е наследство, което се надявам чрез тези разговори, които са невъзможни като директна компенсация, този въпрос да получи отговор, защото расизмът е невероятен в целия свят.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.