В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ecowas отмени санкциите срещу Нигер след като 3 страни поискаха да я напуснат

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие" 28.02.2024 г.

17:44 | 28 февруари 2024
Обновен: 13:40 | 1 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Напрежението в Ecowas дойде след военния преврат в Нигер, когато организацията заяви, че ако не бъде възстановен президентът ще се намесят военно. Това показва зависимостите от външни фактори на организацията и неспособността да взема решение на местна почва. Когато трите страни Мали, Нигер, Буркина Фасо декларираха, че ще напуснат изцяло Ecowas. Организацията за един месец взе обратно решение. Бяха премахнати икономическите санкции и останаха само политическите с очакване на къде да се тръгне, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Ecowas е икономически съюз в Африка, обединяващ предимно страните от източна Африка, който с годините се превръща все повече в политически. Съюзът предлага безмитна търговия и свободно придвижване на хора и стоки. Ecowas помага и с военна подкрепа срещу паравоенни и терористически групировки на територията на членките, каза Дечева.

„Тази организация за това време от икономическа постепенно поема политически ангажименти за по-добро управление, което е абсолютно задължително. Това не са политически амбиции, а това е необходимостта, когато един район е най-големият производител на какао, памук, диаманти, злато, нефт и най-различни други ресурси, а остава най-бедна територия на света, явно нещо в управление не е подходящо, за да може да се използват тези ресурси.“

Напрежението в съюза дойде след военния преврат в Нигер, когато Ecowas заяви, че ако не бъде възстановен президентът ще се намесят военно. Това показва зависимостите от външни фактори на организацията и неспособността да взема решение на местна почва. Миналия месец  Ecowas предупреди Мали, Буркина Фасо и Нигер, че ще бъдат изключени от блока, а с Нигер бяха затворени едностранно границите, като страната остана без ток и училищата спряха да работят, обясни Дечева.

„Това едно странно затваряне на границите и блокиране на всички икономически средства практически парализира страната Нигер, но правителството не се поддаде, направи се този алианс за защиата, бяха изгонени френските сили от територията на страните. Те бяха много и различни трусове и когато трите страни (Мали, Нигер, Буркина Фасо) декларираха, че ще напуснат изцяло Ecowas. Ecowas за един месец взе обратно решение. Бяха премахнати икономическите санкции и останаха само политическите с очакване на къде да се тръгне.“

В неделя Кения се сбогува с Келвин Киптум световният рекордьор и бегач на дълги разстояния, който загина в автомобилна катастрофа. Състезателят бива открит от треньора си през 2020 г., като той го подготвя за състезанията. Първото му участие на състезание е през декември 2022 г., когато той пробягва маратон за под 2 часа. В Източна Африка има много талантливи млади спортисти, но държавите трябва да помагат те да бъдат открити и развивани.

В Африка спортът често е начин да се избяга от бедността. Гостът каза, че спортът и състезателите са шанс да се покажат традициите и културата на африканските народи пред света.

„Футболът, бягането и други спортове са начин на Африка да изпъкне в света, където обикновено те са слагани на изключително ниско ниво, което даже не съответства на научното и технологичното състояние на континента, още по-малко на огромните ресурси, които са в Африка и които чакат добронамерен да им помогне да развиват.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие“ може да намерите тук.