В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мигрантският поток към Европа ще се повиши с излизането на три държави от Ecowas

Фани Атанасова, експерт по международни отношения, във "В развитие" 31.01.2024 г.

15:55 | 31 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Отцепването на Мали, Нигер и Буркина Фасо от Ecowas създава и сериозна заплаха за останалите държави в региона от покачване на престъпността и създаване на политически и икономически проблеми, които ще намалят просперитета на Западна Африка. Това ще се отрази и на Европа, тъй като ще се засили нелегалната миграция. За Европа това, което може да се предскаже, че мигрантският поток няма да намалее в близко бъдеще и много вероятно е да има увеличаване на тези потоци, това коментира Фани Атанасова, експерт по международни отношения, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Ecowas е икономическа общност за държавите в Западна Африка, като това е един от регионалните блокове на континента, включващ 15 държави, а основната му цел е икономическа интеграция на страните, каза Атанасова. Блокът приема политически и мироопазващи функции при наличието на политически кризи, като той се е намесвал в последните десетилетия с дипломатическата си роля като медиатор в определени ситуации, носещи нестабилност.

Желанието на Мали, Нигер и Буркина Фасо да се отделят от Ecowas е породено от това, че те се чувстват обидени, в следствие на намесата на блока след военните преврати в изброените държави. Те критикуват Ecowas за санкциите, които им налага, като ги определят като нехуманни.

През последните години трите страни се опитват да преборят влиянието на Франция в региона, тъй като западноевропейската страна има политически и икономически връзки с бившите си колонии в региона. Много от валутите на западноафриканските страни са вързани към еврото, като Мали, Нигер и Буркина Фасо критикуват зависимостта на блока от монетарните политики на ЕЦБ.

„Франция присъства силно, като в бизнеса и икономиката на всички страни, които са бивши нейни колонии и с това имат проблем тези страни.“

Отцепващите се страни имат желание за създаване на нов съюз, който ще се откъсне от влиянието на западноафриканските си партньори и от Запада. Една от основните цели на този съюз е сигурност, обясни гостът, като държавите са повлияни от военни групировки на територията им, които дестабилизират региона и имат десни връзки с организираната престъпност. Държавите целят да приемат обща валута, като гостът смята, че това е крайно нереалистично в момента.

Мали, Нигер и Буркина Фасо са единствените три страни в Ecowas, които нямат излаз на море, което прави външната им търговия пряко зависима от съседките им. В съюза се прилага свободно придвижване на хора между държавите-членки, като откъсването на трите държави ще доведе до митнически усложнения и работещите граждани от трите страни в съседките им няма да могат да пребивават и работят и да изпращат пари на близките си. Отцепващите се държави са крайно недиверсифицирани, което ще създаде икономически трусове, последвани от политически такива. Те са силно засегнати и от климатичните промени, което усложнява допълнително ситуацията, обясни гостът.

Излизането на страните от съюза създава и сериозна заплаха за останалите държави в региона, тъй като военните и терористичните групировки имат връзки извън държавите си. Гостът очаква престъпността да се повиши и да се обтегнат политическите и икономическите отношения в региона, като това да намали просперитета на целия регион. Това ще се отрази и на Европа, тъй като ще се засили нелегалната миграция към Стария континент.

„Трябва да очакваме, че в Европа ще има засилен приток на мигранти, които минават през тези канали: през Сахел и Сахара, излизат през Либия и Тунис, като и двете страни, особено Либия, са също много засегнати от нестабилност. За Европа това, което може да се предскаже, че мигрантският поток няма да намалее в близко бъдеще и много вероятно е да има увеличаване на тези потоци.“

Европа от много време се опитва да влияе на тези процеси локално, като имаше силно присъствие на ООН, но след военния преврат в Мали мисията на ООН бе принудена да напусне.  В краткосрочен план Европа отделя средства за държавите в Северна Африка, за да задържат мигранти, но това не е дълготрайно решение, тъй като мигрантският натиск ще се засили в тези държави.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.