В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ДР Конго провежда избори без наблюдатели от ЕС и Източноафриканската общност

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие" 20.12.2023 г.

16:30 | 20 декември 2023
Автор: Георги Месробович

В Демократична република Конго днес ще се проведат избори, като ще минат дни преди да разберем, на каква част от територията на страната са се провели те. Вчера изборният орган на страната обяви, че 3,2 милиона души са регистрирани два пъти в списъците. Трябва да се отбележи и значителният брой граждани, който няма да гласуват заради военното управление в региона им, както и огромният брой на тези, който не живеят на адресите, на който са регистрирани, тъй като е трябвало да се преместят, заради минната дейност в страната. Но поради липса на сигурност и липса на възможност за добра комуникация, ЕС оттегли мисията си за наблюдение на изборите, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Демократична република Конго, кръстена на реката, която преминава през страната и е огромна екосистема, е огромна държава с огромен износ на редки минерали и метали, необходими за модерните технологии, каза Дечева. Счита се че 50% от тези ресурси биват изнасяни за Китай, което ограничава достъпа на другите икономики до тези ресурси. Заради географското си разположение трусовете в Демократична република Конго се отразяват на съседките на страната, като обратният ефект също се наблюдава.

В страната днес ще се проведат избори, като ще минат дни преди да разберем, на каква част от територията на страната са се провели избори, каза гостът. Счита се, че населението на държавата е между 100 и 112 милиона души, като 44 милиона от тях са гласоподаватели. Вчера изборният орган на страната обяви, че 3,2 милиона души са регистрирани два пъти в списъците. Трябва да се отбележи и значителният брой граждани, който няма да гласуват заради военното управление в региона им, както и огромният брой на тези, който не живеят на адресите, на който са регистрирани, тъй като е трябвало да се преместят, заради минната дейност в страната. В момента в страната е дъждовният сезон, като всекидневните валежи често вредят на инфраструктурата, като гостът смята, че това би оказало влияние над възможността за упражняване на правото на глас.

„ЕК наблюдава (изборите) в Конго от първите избори след Втората конгоанска война; В момента идваме към тези избори 2023 г., когато мисията на ЕС не получи разрешение да ползва сателитни телефони, даже има една огромна грозна кампания срещу ЕС, че тези двайсетина сателитни телефона ще бъдат използвани за промяна на резултатите от изборите. Поради липса на сигурност и липса на възможност за добра комуникация, ЕС оттегли мисията си.“

Като Демократична република Конго, която е част от Източноафриканската общност, отказа достъп на мисиите на страните членки на общността. Като това е прецедент, страна от общността да не получи достъп за мисия в друга членка.

Миналите избори в страната бяха спечелени от опозиционния (тогава) лидер Феликс Чисекеди, който е кандидат и сега. Партията му загуби изборите за парламента на страната, но са привлекли представители на опозицията, който са разполагали с 340 от 500 места. Дечева смята, че сега гласовете ще са насочени към опозицията, която обаче е разделена и ще направи трудно избирането на опозиционен президент, тъй като президентските избори в страната се провеждат само в един тур, като кандидатът, събрал най-много гласове печели изборите.

Сред другите кандидати има бивш губернатор на голяма област в страната, бивш ръководител в Exxon-Mobil, който се бори за прозрачно управление и нов начин на развитие на страната си, за да може страната, която е богата на минерали, да не бъде най-бедната в Африка, тъй като в Демократична република Конго има най-много екстремна бедност, като 42% от децата в страната нямат условия за физическо и интелектуално развитие, каза гостът. Друг от популярните кандидати е лекар, носител на нобелова награда, обясни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.