В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Конго е една от най-големите хуманитарни катастрофи според ООН

Фани Атанасова, експерт по международни отношения, в предаването „В развитие“, 24.05. 2023 г.

16:30 | 24 май 2023
Обновен: 17:08 | 24 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

М23 е групировка, която е поддържана от Руанда и е поредната инкарнация на предишни военни групировки, които са действали в източната част на Демократична Република Конго в защита на интересите на Руанда, които са политически и икономически. Това не е просто поредната въоръжена групировка. Тя е по-различна заради своята история, която започва от 1994 г., когато в Руанда се извършва най-големият геноцид след Втората световна война. Това коментира Фани Атанасова, експерт по международни отношения, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Групировките, които действат на територията на ДР Конго са два вида. Едните са вътрешни – с вътрешно политически или локални интереси. Много често те са групи за самозащита на определена общност, която се чувства застрашена от други групировки. Другият вид имат политически интереси. Те са подклаждани и подпомагани от чужбина и М23 е точно такава групировка. Повечето от тях оцеляват от експлоатацията на ресурси в Конго.

Всяка година от както има оръжейно ембарго наложено от ООН върху Конго, се излагат данни, които показват съблюдаването на ембаргото. Всяка година се издават два доклада – един междинен и един краен, в който се документира нелегалният износ на минерали и ценни ресурси от Конго към други страни. Изнесените минерали попадат в международните снабдителни вериги, а крайната дестинация най-честа са производители на мобилни устройства.

„Има и други интереси, една много по-сложна мрежа от външни интереси, поради които конфликтът се поддържа и е трудно да се предвиди кога и по какъв начин тези базови „съставки“ ще бъдат премахнати, за да може да се достигне до една по-голяма стабилност и до друга траектория на тази част от света.“

Конфликта между двете страни вече е регионален. Голяма част от военните действия се извършват на територията на Конго с доста тежки последствия, основно върху цивилното население. Според ООН, Конго е една от най-големите хуманитарни катастрофи на света.

Във войната взимат участие военните групировки поддържани от Руанда и Уганда и армията на Конго, както и операцията на Сините каски на ООН, които подкрепят националната армия на Конго. Ситуацията е сложна, защото има доста неизвестни и се получава „дяволска“ смесица. В класическият военен конфликт има една фронтова линия, която има два лагера – ние и противника. В тази ситуация наблюдаваме действия на националната армия на Руанда и Уганда, Бурунди както Южен Судан от страна на Източна Африка. В момента на територията на Конго има участие на Националните въоръжени сили на Южна Африка, Танзания и Малави.

За да се създаде траен мир, във външнополитически план, първо трябва да се налага сериозен натиск на Руанда, за да прекрати своето неблагоприятно влияние в източната част на Конго. Същото важи и за Уганда и Бурунди. Има нужда от международен натиск, за да се прекрати тяхното влияние.

Повече за конфликта в Демократична Република Конго вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук