Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Две трети от вноса на Южна Африка на слънчоглед и олио идва от България

доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, Институт за икономически изследвания при БАН, в „Бизнес старт”, 15.05.2023

12:45 | 15 май 2023
Обновен: 17:39 | 19 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Стокообменът между България и република Южна Африка е нараснал с 250% за година, 2/3 от общия внос на република Южна Африка на слънчоглед и слънчогледово олио идва от страната ни, а в Южна Африка са регистрирани над 4000 фирми със собственици български граждани. Това разказа доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ и Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Президентската институция в България периодично организира посещения, в които български фирми могат да участват и да отидат в малко по-непознати и по-екзотични пазари, където да се срещнат с местни контрагенти. Това стана и в рамките на бизнес форума в ЮАР, в който се включиха над 30 български фирми, които се срещнаха с над 70 участващи южноафрикански фирми, обясни доц. Маринов.

„Това е прекрасно и от гледна точка на възможностите, които южноафриканската икономика предоставя на България, а и от гледна точка на продължаване на вече съществуващите търговски връзки”, изтъкна събеседникът.

Огромният ръст на стокообмена ни с Южна Африка, който виждаме от последната година - стокообменът ни се е вдигнал с 250%, а износът от 100 на 250 милиона, се дължи на слънчогледа и слънчогледовото олио, каза доц. Маринов.

„България в момента изнася 2/3 от общия внос на република Южна Африка на слънчоглед и слънчогледово олио”.

Според доц. Маринов една от най-големите, но нереализирани в момента макар и доста използвани в миналото  - говорим за преди 40 години, потенциални възможности, е износът на консервирани храни, тъй като вкусовете на хората в република Южна Африка са много близки до тези у нас.

„Българските консерви едно време са имали доста добра слава в република Южна Африка.  Бяха направени някои опити преди десетина години за организация на по-мащабен износ отново на там. Но тогава все още не действаше споразумението за преференциална търговия на Европейския съюз с южноафриканската общност за развитие, но то вече е факт и вече търгуваме почти безмитно с тях”, отбеляза събеседникът.

По думите на доц. Маринов която от великите сили успее да спечели ЮАР, ще спечели голяма част от континента.

„Все повече китайски инвестиции навлизат в република Южна Африка, но от друга страна все повече американски и европейски големи корпорации откриват клонове на място”.

Какви са перспективите за развитие на връзките в сферата на туризма и защо транспортът на стоки до ЮАР е в пъти по-скъп, отколкото до Китай може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.