В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Влиянието на Русия и Китай расте без неудобни въпроси към правителствата в Африка

Руслан Трад, анализатор по сигурност, 24.01.2024

17:10 | 24 януари 2024
Обновен: 17:15 | 24 януари 2024
Автор: Галина Маринова

На фона на отпадането на Африка като приоритет на западните сили, континентът все повече се обръща към Русия, а Китай дава тази икономическа сигурност, от която имат нужда местните правителства. След 2019 година имаме доста видимо засилване на руски позиции в Африка, особено в Западна и в Субсахарска Африка. Имаме и опит за завръщане на Русия в Източна Африка. Не на последно място, както Москва, така и Пекин не задават въпроси за човешките права и за геополитически обвързаности, което дава свобода на местните правителства да се чувстват удобно под влиянието на Русия и Китай. Това каза Руслан Трад, анализатор по сигурност, в интервю на Росен Стойков за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Африка се превръща в нещо като зона за обучение и налагане на групировки, подобни на Вагнер, които в последствие да действат на други места, съгласи се гостът. "Имаме развитие на модел, който бе започнат в Сирия, а преди това в Украйна, с анексирането на Крим. Организации като Вагнер и още няколко подобни паравоенни формации, които са свързани с Министерството на отбраната на Русия и с военното разузнаване на Руската федерация. Те получиха бойното си кръщение по време на анексирането на Кримския полуостров, след това в Сирия след 2015 година и постепенно техният модел се доразви в Африка с включването на Русия в Либия, с предоставянето на един плацдарм от страна на пропуски либийски фракции в източна Либия и към днешна дата имаме голяма активност на тези формации в Нигер, Мали, Буркина Фасо и все повече сигнали за договорености с Нигерия, което би било голяма и успешна крачка за Русийската федерация". 

"Китай вече има голям натрупан опит в предоставянето на заеми в рамките на глобалния проект "Един пояс - един път" и Африка заема изключително важно място във външната политика на Китай".

От руска страна говорим по-скоро за използване на политическо влияние и военни договорки с местни правителства. Разбира се има примери като Судан, където Руската федерация участва директно в местния конфликт, който върви през последната година. Разбира се, че Русия има желание и за налагане на по-голямо влияние в Средиземноморието и Червено море. Неслучайно Руската федерация започна изграждането на бази в тези райони, добави Трад.

Но това недоволство към Запада от години върви в тези правителства, особено във военните кръгове, като хунтите в Мали и в Нигер, които извършваха редица набези, засягащи цивилно население, които предизвикаха недоволство в редица западни страни, като Франция и Великобритания. И започнаха въпросите. "Това липсва в руската политика в региона. Русия не пита какво ще парвите с хората, които ви предоставяме или с оръжията, които ви продаваме. Въпросът е да защитавате нашите интереси, което за африканските правителства не е проблем".

"Неслучайно през последните две три години Русия хвърли усилия за пропагандиране на антифрески сантименти в Субсахарска Африка, включително с превод на местни езики и организиране на проруски протести в столиците на тези държави". 

Грешка е, че Западът не обръщаше достатъчно внимание на Африка, защото континентът, освен проблеми, предоставя и огромни възможности за развитие. Много правителства продължават да бъдат в западното влияние в различни части на Африка. Но тъй като говорим за проблемите на Субсахарска Африка, остават в сянка многото добри примери в Африка, където правителствата се развиват добре, каза Руслан Трад. Той добави, че на фона на глобалната картина Китай инвестират изключително много, както и Турция и Обединените Арабски Емирства. Западното присъствие видимо намалява и то не защото не може да си позволи разширяване, а защото през последните 20 години Европа не приемаше Африка като прироритет за развитие, а само от гледна точка на сигурност и отбрана. 

Кои са добрите примери в Африка? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.