В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа трябва да се обърне отново към Африка - това ще подкрепи и нашето развитие

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, във "В развитие", 21.02.2024

15:02 | 21 февруари 2024
Обновен: 09:42 | 23 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Европейските страни трябва да се обърнат отново към Африка, защото това ще предостави и на нас, като държави възможност за развитие на нашите икономики и социални системи.  Голямата цел на Африка е да узрее достатъчно, за да използва ефективно собствените си богати природни дадености и човешки ресурси. Това е залегнало в основата на Визия 2063, но това десетилетие, което измина след поставянето на тази цел, не показва достатъчно солидни стъпки в тази посока. Африка се справя много трудно с огромните размери на неграмотността и Европа трябва да подкрепя усилията й в тази посока. Ние сме общност, която има капацитета да помага на тези страни. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, за рубриката "Африка в развитие" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. Гостенката коментира срещата на високо равнище среща в Африка, посветена на образованието. 

Проблемите на африканските страни в областта на образованието са изключително много, а пътят за преодоляването им е много сложен. Невъзможността за приемане на единна позиция по основните въпроси, които бяха разисквани на тази среща, виждането, осъзнаването на централната роля на доброто, приобщаващо образование, отговарящо на нуждите, но в същото време обучение, което не се прилага само в официалното образование за малките деца до 15 години. Говори се за образование през целия живот, като начин да се решат онези огромни проблеми в Африка, пред които континентът е изправен, каза гостенката. 

Друга централна точка на тази много централна тема идват след едно решение на Африканския съюз Визия 2063 година, в които основни приоритети са мир и сигурност. Африка за тези десет години, въпреки някои видими успехи, не стана център на мир и сигурност, а обратното. През последните няколко години и в резултат на негативното влияние на пандемията от Covid и генерираното от нея недоволство и недоверие в управлението на страните. Сигурността остава голяма тема за Африканския съюз. 

Следваща голяма тема, която ги обединява като потърпевши, а не толкова като решение за общо действие, е промяната на климата. Тези страни понасят най-тежки поражения от изменението на климата по две причини. Първо, защото има най-голям прираст на населението, друг много важен фактор е влиянието на пустинята Сахара.

Много болезнена за Африка тема е разпада на групата Г-5 за Сахел с огромно международно сътрудничество, помощ от многостранни партньори като ООН, всички програми и фондове.

Борбата на африканските страни за по-централна роля в международните отношения контрастира на видимата неспособност на страните от континента да се справят сами с финансовите проблеми и свръхзадлъжнялостта на голяма част от икономиките, както и неуспешното икономическо управление в тези страни. 

Тези огромни проблеми се свеждат и до това, че Африка няма подобаващо, приобщаващо образование, което да подготвя тези хора за собствения им живот. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.