Русия наема собственa армия в Африка, която да наследи "Вагнер"

Африканският корпус (Africa Corps), който спорно споделя името на експедиционния корпус на Адолф Хитлер, има за цел да набере 20 000 войници и да се разположи в поне пет приятелски настроени към Русия страни

08:32 | 31 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия, в нов стремеж да разшири влиянието си в Африка, набира въоръжени сили, които да заменят наемниците на групата "Вагнер" из целия континент.

Африканският корпус ще подсили военното присъствие на Русия с това, което според нея ще бъде мрежа от планирани бази, контролирани от Министерството на отбраната, в опит да съживи влиянието на Москва от ерата на Студената война на континента във време на рязко намаляващо западно влияние. Това също би позволило на Кремъл да консолидира контрола върху бизнес мрежата на "Вагнер" в Африка, включително потенциално доходоносни минни интереси, след смъртта миналата година на основателя на групата Евгений Пригожин.

„Това е признание от страна на Кремъл, че има възможност да се възползва“, каза Дж. Питър Фам, бивш специален пратеник на САЩ за Сахел. „Ако бъде формализирано, особено с оттеглянето на Франция, това със сигурност ще бъде много по-значима и потенциално трайна промяна в геополитическите и дипломатическите позиции.“ Френските войски, които се бият с бунтовниците в Сахел, напуснаха Мали и Буркина Фасо, след като военните свалиха цивилното правителство и се сближиха с Русия.

Африканският корпус (Africa Corps), който спорно споделя името на експедиционния корпус на Адолф Хитлер, има за цел да набере нови попълнения и бивши бойци на "Вагнер" до средата на годината, за да се разположи в поне пет приятелски настроени към Русия страни - Буркина Фасо, Либия, Мали, Централноафриканската република и Нигер — според групата. "Вагнер" беше технически разпуснат след смъртта на Пригожин, но остава активен.

Но остава да се види къде ще може да намери нужните 20 000 войници, които според лице, близко до руското министерство на отбраната, групата търси. В своя пик операциите на "Вагнер" в Африка наброяваха най-много няколко хиляди служители и Русия вече се опитва да наеме поне още 250 000 войници, за да се бият в Украйна тази година.

В същото време преминаването към официална военна роля ще разруши слабата връзка с операциите на "Вагнер", които дадоха на Кремъл възможността за правдоподобно отричане на обвиненията на ООН за военни престъпления в Африка, направени срещу групата наемници.

„Има недостатък и за руснаците, който е, че вече не можете да отричате“, каза Фам, бившият високопоставен американски дипломат. „Ако ребрандирате тези сили като част от армията, вие вече притежавате този проблем.“

Скромен старт

Подходът на Москва започна скомно. Миналата сряда около 100 руски войници пристигнаха в Буркина Фасо, за да осигурят сигурността на капитан Ибрахим Траоре, войникът, който завзе властта при военен преврат през 2022 г., се казва в изявление на групата, публикувано в нейния канал в Telegram.

Но Кремъл има амбициозни планове, като се стреми да изгради регионален щаб в Централноафриканската република, където през последните шест години "Вагнер" води брутална кампания от името на президента и се внедри в апарата за национална сигурност в замяна на диаманти и злато .

„Военната база ще бъде построена. Тук имаме много мъже и много руснаци. Необходимо е да им осигурим база“, каза Патрик Бида Куягбеле, старши съветник на президента Фостен-Арчандж Туадера, пред Bloomberg News по телефона. Той каза, че точното местоположение на базата е „строго секретно“ и правителството все още е в процес на анализиране на няколко обекта.

Броят на руския военен персонал в ЦАР почти се е удвоил до близо 2000 от септември – месец след смъртта на Пригожин – знак за това как сътрудничеството в областта на сигурността с Русия „се е засилило“, каза Куягбеле.

Кликата в Сахел

Москва се възползва от дестабилизацията в Западна Африка, причинена от военни преврати и ислямистки бунтове в Мали, Нигер и Буркина Фасо, изострени от недоволството на населението от бившата колониална сила Франция и предполагаемата западна намеса.

Трите сахелски страни и Русия подписаха пакт за взаимна отбрана през септември. Миналата седмица военният лидер на съседния на Нигер Чад – сега смятан за последния бастион на западното влияние в Сахел – се срещна с Путин в Москва, за да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността.

Висшият представител на Държавния департамент на САЩ за Африка, Моли Фий, изрази загриженост, че Русия ще успее да сключи сделка за военно присъствие в Нигер, където САЩ имат голяма база за дронове. Новата армейска хунта на страната миналата година също изгони френските войски и на практика принуди затварянето на френското посолство.

„Ако изберат да имат партньорство със страни като Русия, това би било много сложно“, каза Фий на 18 януари. „Надяваме се, че ще вземат правилното решение.“

Руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който отговаря за поемането на дейностите на "Вагнер" в Африка и Близкия изток, посети Нигер в началото на декември. Премиерът на страната пътува до Москва за разговори и подписване на ново споразумение за отбрана с Кремъл този месец.

През ноември армията на Мали превзе стратегическия северен град Кидал, който беше държан от сепаратистки бунтовници повече от десетилетие, с помощта на руски бойци. Както и в други страни, в Мали войниците на "Вагнер" са бавно - макар и не напълно - заменени от редовни армейски сили, казаха двама западни служители, говорещи при условие за анонимност.

Наред с ролята си в поддържането на режими, Африканският корпус се очаква да поддържа фокуса на "Вагнер" върху извличането на суровини с цел внасяне на твърда валута за финансиране на войната в Украйна, казаха служители.

„Засега може да е ребрандиране, но вече е страхотен резултат за руснаците“, каза Лу Осбърн, анализатор в All Eyes on Wagner, консорциум, който проследява дейностите на групата и нейния наследник. „Внезапно те изоставят "Вагнер", която Западът положи много усилия за възпиране – появиха се нови пипала на хидрата и сега се нарича Африкански корпус.“