Китай започва антикорупционни проверки на финансовите регулатори и големи банки

Министерството на финансите, Националната администрация за финансово регулиране и Китайската комисия за регулиране на ценните книжа ще бъдат проверени на място, в разследване, извършвано от антикорупционните органи на страната

12:45 | 17 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай започна нови антикорупционни проверки на някои от най-големите си държавни кредитори, централната банка и ключови регулаторни органи - първата широка проверка след кръга от операции през 2021 г., които предизвикаха шокови вълни в сектора.

Министерството на финансите, Националната администрация за финансово регулиране и Китайската комисия за регулиране на ценните книжа ще бъдат проверени на място, в разследване, извършвано от антикорупционните органи на страната, съобщи телевизионният оператор China Central Television късно във вторник.

Според репортажа най-големите държавни кредитори в Китай, начело с Industrial & Commercial Bank of China Ltd., както и основните борси в Шанхай и Шънджън също ще бъдат проверени. Екипи от инспектори на централното правителство са разположени в 17 от общо 34-те засегнати структури, съобщи CCTV. Инспекциите, които включват и нефинансови предприятия, ще продължат три месеца.

Подобни проверки за борба с корупцията в 25 големи финансови организации през 2021 г. доведоха до мащабни арести и глоби в цялата индустрия. Само през 2023 г. са били разследвани или наказани най-малко 130 финансови служители и ръководители, според изчисления на Bloomberg въз основа на официални съобщения.

Централната банка и регулаторът на ценни книжа обявиха началото на проверките в отделни изявления. У Цин, председател на CSRC, обеща да коригира проблемите и да се стреми да постигне висококачествено развитие на капиталовите пазари, според съобщение от вторник. Пан Гуншън, управител на Китайската народна банка, също обеща бързо отстраняване на проблемите, установени при предстоящата инспекция. 

Комунистическата партия обръща все по-голямо внимание на корупцията сред кадрите и корпоративните ръководители в момент, когато президентът Си Дзинпин се опитва да стабилизира втората по големина икономика в света, като същевременно предотвратява системни финансови рискове.

Продължилата с години кампания на Си за борба с корупцията е довела до свалянето на над 1,5 млн. държавни служители, като е екзекутиран Лай Сяомин, бивш председател на един от мениджърите на лоши дългове в страната, както и доживотен затвор за Ху Хуейбан, бивш председател на най-голямата банка за политика в Китай.