В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нетаняху черпи сили от противопоставянето с "Хамас" и няма да промени политиката си

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, "В развитие", 22.04.2024 г.

19:10 | 22 април 2024
Автор: Даниел Николов

Израелският премиер Бенямин Нетаняху успя да консолидира около себе си привърженици на твърдия подход спрямо палестинците и "Хамас", но в обществото и политическите кръгове на страната има разделение как трябва да продължи войната. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Нетаняху се профилира като един от радикалите в израелското ръководство, на фона на радикалите в Палестина - "Хамас" - които правят трудно намиране на политическо решение и които черпят сила от противопоставянето един на друг. Едва ли може да се очаква Нетаняху да смени своята политика; още повече след иранските ракетни удари Нетаняху намира повод да търси нова морална легитимация на действията си в Газа, защото тази операция срещаще все по-малка подкрепа по света."

Хуманитарната криза в Газа предизвика предупреждения от страна на САЩ и други, но като цяло незападните държави не са склонни да приемат действията на Израел, коментира Кючуков. Политическото решение е ясно и дори САЩ възприеха тезата за създаването на автономна палестинска държава, но няма готовност за такива преговори нито в израелското, нито в палестинското ръководство, добави той.

Преди да се пристъпи към такова решение трябва първо да има примирие в Газа, да има идея за териториалните граници на бъдещата държава, и палестинските власти да придобият нужната сила да изместят "Хамас", които дойдоха на власт след избори, напомни Кючуков.

"Целта изглежда достатъчно ясна и вече доста по-приемлива за всички страни, но пътят към нея е много труден."

Размяната на удари между Иран и Израел беше "политически демарш с военни средства", каза Кючуков. И двете страни показаха, че имат силите да отвърнат, но се постараха да нанесат минимални щети. Главно благодарение на САЩ, този конфликт за момента не изглежда да прерасне в открита война между двете държави, но рискът остава, коментира той.

Ударът на Иран срещу Израел помогна да се постигне сделка в Конгреса на САЩ за отпускането на 61 млрд. долара помощ на Украйна и тази военна помощ ще помогне на Киев, но няма да доведе до поражение за Русия. Целта в Украйна беше променена през последната година от победа до това Украйна да не загуби, което не дава ясна идея как трябва да свърши войната, коментира Кючуков. Според него колкото по-скоро се сключи примирие, толкова по-силни ще бъдат позициите на Киев в бъдещи преговори.

Резултатите от президентските избори в САЩ нямат да имат толкова голям ефект върху конфликта, въпреки големите различия между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Институционалната основа на външната политика е винаги била САЩ да са лидер в света, като двамата претенденти за Белия дом се отклоняват само в предпочитания от тях инструментариум за постигането на тази цел, коментира Кючуков.

"Може да се очаква евентуална промяна, но тя ще бъде свързана с по-дълбоко процеси, отколкото просто идването на Тръмп на власт. И тя ще отрази приоритета на САЩ във външен план да концентрират усилията си върху борбата за глобално лидерство с Китай, оставяйки сдържането на Русия на Европа."

Как конфликтът между израелци и палестинци се отразява в европейските общества, кой може да играе ролята на посредник между Русия и Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.