В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ракетите, които САЩ ще изпратят на Украйна, могат да променят ситуацията на фронта

проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, във "В развитие" 23.04.2024 г.

15:34 | 23 април 2024
Автор: Георги Месробович

След като Камарата на представителите одобри пакета за Украйна, сега въпросът е кога планираните в него далекобойни ракети ще достигнат до фронта. Сега се очаква Сенатът да вземе решение, след което то ще трябва да бъде подписано от президента Джо Байдън. Забавянето по помощта бе в долната камара, където изглежда, че републиканците ревизират вижданията си над войната. Украинската армия се затруднява със защитата си срещу руските нападения, като появата на далекобойните ракети от САЩ и Великобритания могат да променят ситуацията на фронта, това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Украйна е в тежка ситуация на фронта срещу Русия, тъй като с всички сили руската армия се опитва да направи пробив от север, защото знае, че Украйна не е готова да отговори, каза Кънчев. Това е и една от причините, които повлияха на приемането на помощта от $61 милиарда от Камарата на представителите в САЩ. Този пакет се различава от тези досега, като сега Украйна ще получи далекобойни ракети от САЩ и от Великобритания, които са дългоочаквани за справянето с руската агресия.

Гостът каза, че САЩ съзнателно не са изпращали тези оръжия на Украйна, тъй като са се притеснявали от ескалация на войната, но това вече не е фактор след руските удари по Украйна. Сега проблемът е как и кога тези оръжия ще стигнат до фронта, за да може украинската армия да се защити, като тяхната поява може да предизвика рязка промяна на фронтовата ситуация.

Изглежда настроенията спрямо украинската помощ в Конгреса и по конкретно в долната камара са се променили, като виждаме преосмисляне на позицията на републиканците.

Гостът смята, че контраударът на Израел срещу Иран не е бил просто, за да се отвърне. Той допълни, че заради неуспешната атака на Иран не може да заключим какви са били целите на страната, но целите на Израел с ответния удар са били ясни. Израел атакува центъра за ядрени технологии на Иран, където се разработват ядрените бойни глави в страната, а в негова близост са и заводите за обогатяване на уран. Израел улучи летището на комплекса, както и неговия радар.

Кънчев смята, че посланието на Израел е било, че са способни да ликвидират комплекса, ако пожелаят. Така страната демонстрира технологично надмощие, с което цели да накара Иран да преосмисли. Интересното е, че Израел предприе ход въпреки призивите на западните си партньори да не го прави.

„Цялата позиция на Великобритания и американската администрация е, че Израел прекалено много ангажира вниманието на Близкия изток и на световната общественост с тази операция. Прекалено силно ангажира вниманието, като вече има между 33-35 хиляди убити палестинци. Американската дипломация иска да предпази целия регион от ескалация. Най-близкият съюзник на САЩ е Израел и те винаги ще бъдат зад страната, но те искат по по-внимателен начин да подпомогнат на Израел да не действат с груба сила повече, но все пак всички тези жертви тежат на имиджа на Израел като държава.“

Предстои посещението на Антъни Блинкен в Китай, с което се цели укрепване на отношенията между двете страни. Във външнополитическата стратегия на САЩ се посочва, че Русия е основен противник, но Китай има три качества: съперник, икономически партньор и потенциален съюзник чрез дипломация. Именно чрез дипломация се цели заздравяване на отношенията. Гостът смята, че основните въпроси, които ще бъдат обсъждани на срещата ще са свързани с китайската помощ за Русия и отношенията на азиатската страна с Иран.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.