ЕС ще наложи нови санкции на Иран заради нападението срещу Израел

Всяко въздействие на новите мерки вероятно ще бъде ограничено, като се имат предвид съществуващите санкции срещу иранската ядрена програма, репресиите срещу протестиращи и оръжейната помощ за Русия

13:20 | 22 април 2024
Обновен: 13:26 | 22 април 2024
Автор: Майкъл Нинабер, Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очаква се министрите на външните работи и на отбраната на Европейския съюз да постигнат политическо споразумение в понеделник за налагане на нови санкции на Иран заради ракетното нападение срещу Израел.

Ограничителните мерки допълнително разширяват санкциите, които ЕС вече наложи на Техеран за доставката на безпилотни самолети за Русия, като обхващат и ракетите и безпилотните самолети, които Иран е предоставил на своите проксита в Близкия изток. Възможно е санкциите да бъдат официално приети едва по-късно през седмицата, за да се даде възможност за приключване на техническата работа.

"Подкрепям разширяването на санкциите срещу Иран по отношение на безпилотните летателни апарати от фактическа и географска гледна точка, отнасящи се до доставките не само за Русия, но и за прокситата, и включващи балистични ракети", заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг пред репортери в Люксембург преди заседанието. "Очаквам днес да бъде постигнато политическо споразумение."

Държави, сред които Германия и Швеция, също настояват за добавяне на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран в списъка на ЕС с терористични организации, но оценката за това на правната служба на блока все още не е завършена, което някои държави членки разглеждат като предварително условие, според хора, запознати с дискусиите.

Германия е наясно, че подобна стъпка би била до голяма степен символична, тъй като срещу Революционната гвардия вече са въведени широкообхватни санкции в контекста на иранската програма за ядрено обогатяване, заявиха лицата, които говориха при условие за анонимност.

Санкциите срещу Техеран се налагат в момент, в който Иран и Израел започнаха взаимни ограничени нападения на своите територии, което породи опасения за ескалиране на конфликта в Близкия изток. Блокът не успява да окаже влияние върху конфликта в Близкия изток, докато дори САЩ не успяват да наложат призивите си за сдържаност на Израел, който е техен близък съюзник.
Очаква се мерките срещу Иран да засегнат не само иранските производители на дронове, но и трансферите на оръжия за иранските съюзници в Близкия изток, включително за Хизбула.

Всяко въздействие на новите мерки вероятно ще бъде ограничено, като се имат предвид съществуващите санкции срещу иранската ядрена програма, репресиите срещу протестиращи и оръжейната помощ за Русия - както и поради факта, че в момента Европа не обмисля ограничения за иранския енергиен сектор. До голяма степен откъснат от икономиките на САЩ и Европа, през последните години Иран развива и ракетната си програма в сътрудничество със Северна Корея.

"През изминалите седмици ние настоявахме за по-широки санкции срещу Иран и прокситата, особено по отношение на безпилотните летателни апарати", заяви пред репортери германският външен министър Аналена Баербок. "Нуждаем се от санкции, които да действат срещу неспиращите ракетни атаки и атаки с дронове срещу Израел".