САЩ връщат санкциите за Венецуела, след като Мадуро наруши сделката

Санкционирането на ограниченото производство на нацията няма да има непосредствено въздействие върху световния пазар на петрол

09:02 | 18 април 2024
Автор: Дженифър Джейкъбс, Ерик Мартин, Даниел Флетли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на президента Джо Байдън отново наложи петролни санкции на Венецуела, слагайки край на шестмесечното отлагане, след като установи, че режимът на Николас Мадуро не е спазил споразумението, което позволява по-справедливо гласуване на изборите, насрочени за юли.

Лицензът на Министерството на финансите, който разрешаваше някои петролни и газови дейности, ще изтече и засегнатите компании ще трябва да прекратят дейността си до 31 май, според документ, публикуван в сряда на уебсайта на агенцията. Решението не се прилага за Chevron Corp., значителен производител във Венецуела чрез съвместни предприятия с държавната петролна компания, което му позволява да продължи да работи.

Американски служители казаха, че облекчаването на санкциите зависи от това дали Мадуро ще изпълни условията на споразумение за разрешаване на приобщаващи и конкурентни избори. Те установиха, че докато някои венецуелски власти са изпълнили аспекти на сделката, Мадуро не е спазил напълно нейния дух, цитирайки действия за изключване на някои опозиционни кандидати от изборите.

Администрацията на Байдън се опита да спечели възможно най-много време, преди да финализира решението с надеждата за малко вероятен пробив, казаха хора, запознати с решението по-рано в сряда. Хората, които поискаха анонимност, за да говорят публично, казаха, че санкциите ще бъдат наложени отново при липса на каквито и да било отстъпки от Мадуро преди крайния срок в четвъртък.

Възможностите за решение в последната минута, които бяха споменати през последните дни, включват правителството да удължи крайния срок за регистриране на кандидатите или опозицията да хвърли подкрепата си зад Мануел Росалес, губернатор, на когото беше разрешено да се регистрира за изборите, но не се ползва с широко доверие заради желанието му да преговаря с Мадуро.

САЩ предоставиха облекчението през октомври, след като представители на Мадуро пътуваха до Барбадос, за да подпишат споразумение за предприемане на стъпки към свободни и честни избори. Оттогава Мадуро непрекъснато тества границите на сделката, като не позволява на Мария Корина Мачадо, която спечели първичните избори на опозицията през октомври, и предложен заместник да се кандидатират. Мадуро брутално потуши протестите срещу своето десетилетно управление, включително арестува лидери за правата на човека и представители на опозицията.

Решението от сряда означава, че компаниите, които са започнали да купуват венецуелски суров петрол и да извършват други дейности, свързани с петрола по време на шестмесечното отлагане, вече не могат да го правят, без да поискат лиценз от САЩ. Потвърдените купувачи през този период включват индийската Reliance Industries и търговската къща Vitol Group. Фирмите могат да кандидатстват за конкретни лицензи, които ще бъдат оценявани за всеки отделен случай.

Запитан дали лицензът на Chevron също ще бъде преразгледан, служител каза, че това е предшествало споразумението с Барбадос и е предоставило основа за започване на преговорите. Италианската Eni SpA и испанската Repsol SA също имаха разрешение преди споразумението от Барбадос, позволявайки им да товарят венецуелския суров петрол, за да компенсират дълговете, свързани с природен газ.

„Ние потвърждаваме нашия ангажимент да извършваме нашия бизнес в съответствие със законите и разпоредбите, където оперираме, както и със законите и разпоредбите на САЩ“, се казва в изявление на Chevron.

Американски служител каза, че фокусът е върху политическата ситуация във Венецуела, когато бе попитан за въздействието върху цените на бензина. Длъжностни лица казаха, че също са наясно, че икономическата ситуация във Венецуела е допринесла за рекордни нива на миграция и работят с други нации за справяне с този проблем.

Длъжностните лица казаха, че решението за повторно налагане на санкции не трябва да се разглежда като окончателна присъда относно перспективите Венецуела да се съгласи да проведе честни избори в бъдеще, като добавиха, че те ще продължат да наблюдават политическия процес и да поддържат комуникация с опозицията.

Икономическо въздействие

Повторното налагане на санкции слага край на кратка пауза, която накара чуждестранни петролни ръководители да се стичат в южноамериканската нация. Подновените санкции заплашват да възпрепятстват усилията на Мадуро да рестартира икономиката на Венецуела, която изисква значителни чуждестранни инвестиции за възстановяване на разпадащата се нефтена инфраструктура.

Санкционирането на ограниченото производство на нацията няма да има непосредствено въздействие върху световния пазар на петрол. Но в средносрочен до дългосрочен план липсата на инвестиции от Chevron и други външни инвеститори може в крайна сметка да доведе до спад на добива на петрол във Венецуела.

Мадуро приветства международни петролни компании да проучат сделки с държавната Petroleos de Venezuela SA с надеждата да увеличат производството. Временният лиценз даде на Мадуро допълнителни 740 милиона долара от продажби на петрол от октомври до март, според оценка на Едуардо Фортуни, ръководител на базираната в Каракас консултантска компания Dinamica Venezuela.

Министърът на петрола на Венецуела Педро Телечеа се опита да омаловажи въздействието, като каза, че решението на САЩ няма да засегне икономиката на страната и петролните компании все още могат да търсят нови лицензи за работа с Petroleos de Venezuela.

Цените на облигациите се покачваха през последните две седмици, тъй като очакванията за разрешаване на политическата безизходица нарастваха. Те достигнаха своя връх през януари, тъй като инвеститорите увеличиха притежанията си в очакване на включването на Венецуела в широко следените индекси на JPMorgan Chase & Co. за развиващите се пазари тази година. Облигациите през цялата крива се повишиха през януари, като държавните облигации за 2027 г. достигнаха връх от 23 цента за долар, според данни, събрани от Bloomberg. Дългът намалява оттогава и е паднал с около 0,5 цента в доклада на Bloomberg в сряда, според търговци.

Санкционирането на петрола от страната също заплашва да доведе до още по-високо покачващи се цени на бензина в САЩ, опасност за Байдън, който се бори да се справи с безпокойството на избирателите от високата инфлация преди реванша си през ноември с републиканеца Доналд Тръмп.

Администрацията на Байдън също се притесняваше, че отнемането на лиценза може да влоши икономическата криза във Венецуела, вторият по големина източник на мигранти без документи, срещани на границата между САЩ и Мексико миналата година – друг проблем в годината на изборите.