В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мадуро се опитва да разцепи опозицията, за да си гарантира победа на изборите

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие" 02.02.2024 г.

15:38 | 2 февруари 2024
Обновен: 15:40 | 2 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Във Венецуела Върховният съд потвърди забраната, на кандидата на опозицията Мария Корина Мачадо, за заемане на държавни постове. Това убива възможността тя да се яви на изборите във втората половина на годината. Очакването е опозицията е да се разцепи и онези вътрешни противоречия, които дълго време са подхранвани от режима на Николас Мадуро, да се появят отново. След което да се появят повече опозиционни кандидати, и опозицията да влезне във вътрешна битка, което би дало служебна победа на Мадуро, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

След гръмката си предизборна кампания, в която Хавиер Милей представи план от 664 системни промени, той започва да отстъпва по голяма част от тях като: по-високият износен данък и приватизацията на държавната петролна компания. Това се случва, за да може да прокара политики през Конгреса на страната, в които партията му има много слабо представителство и разчита на другите политически сили, каза Дечева. С първите си големи стъпки Милей удари песото, като то се обезцени с 50% и сега се наблюдава отлив на подкрепата към него, комбинирана със силната опозиция. Вижда се подкрепа от МВФ, който отпуска транш от $4,5 милиарда, за възстановяването на икономиката на страната.

Милей имаше идея и за трудова реформа, като тя се отказва от защитите за хората, освободени от трудовия пазар. Това породи протести в страната, на които са присъствали десетки, ако не и стотици хиляди хора. Промените в някои сектори са нужни, за да бъдат получени траншовете от МВФ, каза гостът. В страната бе предприета административна реформа, като се намали значително заетостта в сектора на публичната администрация, а страната потъва все повече във финансова криза.

„Много е тежко положението в Аржентина, много е тежко положението на аржентинците, но това не е положение, доведено от реформите на Милей от последните два месеца, а това е от начина на управление.“

Във Венецуела Върховният съд потвърди забраната, на кандидата на опозицията Мария Корина Мачадо, за заемане на държавни постове. Това убива възможността тя да се яви на изборите във втората половина на годината. След контрол, наложен от САЩ, Мадуро се съгласи да освободи опозицията от затворите, като след излизането им на свобода те станаха кандидати и част от тях се вписаха в президентските листи. Опозицията проведе вътрешни избори и избраха Мачадо за кандидат, като изгубилите претенденти започнаха да работят с нея, защото само обединени могат да повлияят на режима. Мадуро привидно провежда честни избори, тъй като в изборния ден всичко върви по регламент, но предварително се упражнява натиск върху избирателите, с цел контрол на вота.

„Какво става с това инабилитиране на Корина Мачадо за изборите – очакването е опозицията е да се разцепи, онези вътрешни противоречия, които дълго време са подхранвани от режима на Мадуро, да се появят отново, едни по-ярки фигури да кажат „Ето, аз ще бъда кандидат!“ и да се противопоставят на останалите, след което ще има силен отпор. По този начин, практически с една служебна победа, Николас Мадуро отново да бъде избран за президент.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.