В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В заключение от 2023 г. - Глобалният юг в Латинска Америка се обединява

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 29.12.2023 г.

16:12 | 29 декември 2023
Обновен: 18:02 | 29 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Изминаващата 2023 г. бе наситена с политически събития в Южна и Латинска Америка, които не винаги бяха позитивни. Това, което може да обобщим, че глобалният юг се обединява. Страните от Латинска Америка се явиха с общи искания на COP28. Това показва едно ново движение и доста от тях намериха начин да се измъкнат за неизгодни за тях договори. Договори, които фаворизираха така наречения „глобален север", това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Политическите теми в Южна Америка бяха много коментирани през, изминаващата година, като Цицелков припомни част от тях накратко. Станахме свидетели на покана към Аржентина от страна на БРИКС, благодарение на силното лобиране на Бразилия, но Аржентина отказа членство, но пък прие такова в петролния картел ОПЕК+. САЩ отслаби санкциите върху Венецуела за износа на петрол, тъй като единственият потребител на южноамериканската страна бе останал Китай, като азиатската страна купуваше на много ниска цена.

„Това, което може да обобщим, че глобалният юг се обединява. Страните от Латинска Америка се явиха с общи искания на COP28. Това показва едно ново движение и доста от тях намериха начин да се измъкнат за неизгодни за тях договори които фаворизираха така наречения „глобален север“; Глобалният юг намери сили и инструменти да защити своята готова продукция.“

От десетилетия се водят преговори между Меркосур и ЕС, като наскоро имаше изказване в ЕП, на което се подчерта, че Европа трябва да заеме страната на доброто и да инвестира в развитие и човешки потенциал. Латинска Америка намира търговските отношения с Европа за неизгодни, както и има съществен екологичен проблем с водораслите Саргасум. Тези водорасли са токсични и пречат на туризма и риболова. Те цъфтят в региона в следствие на климатичните промени и повишението на температурите.

Русия съобщи, че повече от 30 държави преследват членство в БРИКС, но гостът не смята, че догодина ще видим разширение на обединението.

„Имам едно притеснение, че в момента този допълнителен пояс, който се образува около Русия, те биха могли ефективно да саботират работата на ООН; трябва внимателно да гледаме. За сега те не са решили да го правят; Не смятам, че БРИКС ще се разшири догодина. Мисля че това беше възможността. Още повече много държави ще преосмислят своите позиции, както направи Аржентина, защото ако до сега имахме една или две по-авторитарни държави в БРИКС, в момента те са много повече и вече везните наклониха към държави с авторитарно, едностранно управление; Мисля че ентусиазмът ще спадне, но зависи от нас, зависи от кой ще спечели изборите в САЩ основно.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.