В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Венецуела повтаря картината от 2018 г. - Мадуро отстранява опозицията преди изборите

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка

15:40 | 8 март 2024
Автор: Георги Месробович

Мадуро отново отстранява опозицията преди изборите и ги насрочва за най-ранната възможна дата. Той обеща честни и свободни избори, но това изглежда, че няма да се случи. Това обещание бе дадено, за да може САЩ да свалят някои от санкциите за износ на петрол, наложени върху Венецуела. Мадуро се опита да консолидира вътрешна подкрепа за себе си, като ескалира ситуацията с територията на Гвиана, за която Венецуела има претенции, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Вече има насрочена дата за президентските избори във Венецуела, като те ще се проведат на 28 юли тази година. Страната е в много тежка социална и икономическа криза от близо десетилетие и се изправя срещу международна изолация, каза Цицелков. Президентът Николас Мадуро, който е възприеман от много страни като диктатор се съгласи да проведе честни и свободни избори, за разлика от 2018 г. Той даде това обещание, за да може САЩ да свалят някои от санкциите върху страната.

„Повтаря се сценария от 2018 г., Мадуро отстранява опозицията още преди изборите, насрочва избори много по-рано. Това се случва и сега. От 30 възможни дати за изборите, които се позволяват от конституцията, е избрана възможно най-ранна. Сериозният кандидат на опозицията Мария Корина Мачадо, която бе отстранена от правото да заема постове от администрацията на Мадуро, по обвинения в корупция, които остават недоказани. Тази така обединяваща фигура на опозицията вероятно няма да може да се кандидатира, въпреки заплахите от страна на САЩ да върнат отново санкциите за износ на венецуелски петрол. Това за опозицията означава, че нямат много време да действат, защото дата за регистрация е 25 март.“

Мадуро се опита да консолидира вътрешна подкрепа за себе си, като ескалира ситуацията с територията на Гвиана, за която Венецуела има претенции. Споразумението със САЩ, което му позволява да изнася петрол, продажбата на който е основният приход на страната, изтича на 18 април. Той има достатъчно време за изборите да „изнуди“ за добри условия, което кара много експерти да са скептични, че ще свободата на изборите през юли ще е на лице.

Лидерът умишлено избира тази дата, която съвпада с рождената дата на Уго Чавес, който почина през 2013 г. С това Мадуро цели да изпрати идеологическо послание към избирателите. Иска да се позиционира като наследник на управлението на Чавес. Според наблюдатели и експерти изборите в страната не са нито честни, нито независими. Има обвинения, че председателят на изборния орган на страната е „протеже на Мадуро“. ЕК ще направи всичко възможно да изпрати наблюдатели на изборите, но гостът каза, че не е оптимист за честното им провеждане.

Отбелязва се спад в потребителските цени във Венецуела, но гостът каза, че това е капка в морето. Този спад се дължи на намеса на държавата, тъй като в страната няма значителен частен бизнес, като всичко е контролирано от управлението. 

Вече тежката ситуация в Хаити излезе извън контрол, след като бандите унищожиха летището в столицата, както и пристанището, през което пристигаше хуманитарна помощ за страната. Премиерът на Хайти отиде в Кения, за да договори международна помощ от африканската страна и ООН.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.