В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мадуро се страхува за режима си, ако има честни избори той би ги загубил

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 29.03.2024 г.

16:15 | 29 март 2024
Обновен: 16:53 | 29 март 2024
Автор: Георги Месробович

В Колумбия опозицията не успя да регистрира кандидат за предсоящите избори, тъй като в страната това се случва в онлайн платформа, за която се получава код за достъп, а кодът, предоставен на опозицията не работеше, като те не успяха да спазят срока за регистрация. Дни след изтичане на крайния срок за регистрация обаче, бе регистриран опозиционен кандидат, за който се спекулира, че е селектиран от самият Мадуро, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

С предстоящите избори във Венецуела, се повтаря сценарият от предишните избори, като авторитарният лидер Николас Мадуро отстранява опозицията с различни методи на властта. Той използва влиянието си, тъй като всички проучвания показват, че при провеждането на честни избори той би загубил с голяма разлика, каза Цицелков.

Опозиционният кандидат Корина Мачадо бе отстранена по недоказани обвинения в корупция. Но опозиционната коалция така и не успя да регистрира кандидат, тъй като в страната това се случва в онлайн платформа, за която се получава код за достъп, а кодът, предоставен на опозицията не работеше, като те не успяха да спазят срока за регистрация. Дни след изтичане на крайния срок за регистрация обаче, бе регистриран опозиционен кандидат, за който се спекулира, че е селектиран от самият Мадуро.

Гостът обясни, че това дава надежди, тъй като по закон опозицията има право да смени кандидата си в последствие. Но трябва да се намери подходящ кандидат, който няма да бъде атакуван от Мадуро и който има шанс да го победи.

„Мадуро се бори за оцеляване на режима си. Финансирането му идва от петрола. Една четвърт от венецуелците вече напуснаха държавата, а другите живеят в изключително тежки условия. Детската бедност е 60%, просто е страшно. САЩ облекчи леко режима, когато Мадуро обеща да проведе честни и свободни избори. Венецуелски петрол в момента се търгува свободно. Проблемът е, че това облекчение е до април. Той не може да отстреля всички кандидати, така че с такива трикове се бори за едно удължаване на този режим на търговия, който му е така необходим, за да издържа режима и правителствто.“

САЩ и голяма част от държавите в Латинска Америка изразиха критики към развиващата се ситуация във Венецуела. Гостът обясни, че единственият начин да се намалят тези прояви е, като на изборите присъстват международни наблюдатели. Заради геополитическите отношения, единственият който може да направи подобна мисия е ЕС.

Гостът обясни, че Венецуела се позиционира на една капсулирана ос с Никарагуа и Куба, но проблемите в трите държави показват, че това няма да продължи дълго. С помощта на парите от износ на петрол Мадуро финансово поддържаше двете държави, но това спря, заради трусовете в самата Венецуела.

„Все по-трудно ще издържи тази ос. Интересно е, че дори колумбийският президент Густаво Петро е много критичен вече и каза, че има сериозни съмнения към това, което се случва. Един от акцентите от посещението на Емануел Макрон в Бразилия заедно с президента Лула също осъдиха Мадуро. Лула, който бе партньор на Венецуела, опитвайки се да я отвори към света. Защото действително е и за Европа е нужно Венецуела да бъде отворена. Аз не мисля този само изолирал се режим да продължи безкрайно дълго и от нас зависи като Международна общност – ще продължим ли да търгуваме с него и как ще се отнесем с жителите.“

Гостът смята, че нужната трансформация в региона ще дойде, като се предложат работещи алтернативи за управление. Европа все още възприема тези държави за износителки на необработени суровини, от което Западът печели. За държавите в Латинска Америка Китай остава най-силният и предвидим партньор. Въпреки посещението на френския президент Емануел Макрон в Бразилия не се наблюдава напредък в отношенията между ЕС и Латинска Америка.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.