В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кризата в Куба влошава безпрецедентната ситуация в Карибския регион

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка

18:01 | 22 март 2024
Обновен: 08:00 | 25 март 2024
Автор: Георги Месробович

В Куба стотици граждани протестират срещу недостига на храна и електроенергия. Това показва новото поколение кубинци, които въпреки че са родени в този режим, благодарение на технологиите и информационните потоци не приемат да живеят по този начин. С условията в Куба ситуацията в карибския регион става все по-тежка, който е изправен пред безпрецедентна криза. Това ще увеличи и мигрантския натиск към САЩ, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

След 100 дни от управлението на аржентинския президент Хавиер Милей, до някаква степен се върна доверието на света към Аржентина, каза Цицелков. Милей спря да настоява за приемането на долара и закриването на Централната банка в страната – идеи, които той използва в предизборната си кампания. Той се опитва да прокара дълъг списък от закони, обхващащи почти всички сектори.

Милей се опита да заобиколи Конгреса в страната, като през декември издаде декрети, с които оряза множество социални мерки и намали значително администрацията в страната, но това бе бързо отхвърлено от съда. С неговото управление се наблюдава и спад в инфлацията на страната. Гостът каза, че по последни данни подкрепата към президента е около 44%, което е висок процент, но въпросът е колко още ще се ползва с това доверие.

Междувременно в Бразилия бившият президент Жаир Болсонаро бива разследван по множество обвинения, като може юни месец и да влезне в затвора. Последното от разследванията е свързано с това – дали Болсонаро е фалшифицирал сертификата си за ваксинация при посещение на САЩ по време на пандемията. В момента излиза и информация, че бившият президент е планирал да направи преврат, за да задържи властта си, но това все още не е доказано.

„Лула не се справя с нещата, които е обещал. Особено, когато говорим за опазване на околната среда, спиране на обезлесяването, той повече обещава, отколкото се случва. Вече е видимо, че голямото обезлесяване продължава.“

В куба стотици граждани протестират срещу недостига на храна и електроенергия. Гостът смята, че това показва новото поколение кубинци, които въпреки че са родени в този режим, благодарение на технологиите и информационните потоци не приемат да живеят по този начин. Липсата на храна и гладът изкараха хората на улиците, от няколко седмици ситуацията в страната е непоносима, а след като циклон удари Куба то тя се влоши.

„Вярвам че това може би е началото на една истинска промяна в Куба, каквато анализаторите очакват. В Куба протестите са напълно забранени. Правителството със сигурност вече репресира организаторите и участващите в тези протести, но според мен това по-скоро ще засили протестите. Когато една идея е толкова назряла много трудно ще я спрат.“

С условията в Куба ситуацията в карибския регион става все по-тежка. Той е изправен пред безпрецедентна криза, заради отдръпването на многогодишни партньори. Това увеличава мигрантския натиск към САЩ. Северноамериканската страна предприема политики за забавяне и спиране на миграцията, но гостът обясни, че тези политики не работят.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.