В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Алтернативи на Панамския канал има, въпросът е коя ще бъде избрана

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 01.03.2024 г.

16:33 | 1 март 2024
Обновен: 08:25 | 5 март 2024
Автор: Георги Месробович

През Панамския канал преминава огромна част от търговията в световен мащаб. Стойността за един контейнер е около $8 000, а 40% от целия стокообмен на САЩ минава от този канал, както и 22% от капацитета на канала бива използван от Китай. Има други държави, които макар и с по-малък номинален дял, всъщност канала за тях играе по-голяма роля. Това са държави като Чили, Перу и Еквадор, те изключително много зависят от него, като в някои от тях до 30-40% от вноса и износа минава изцяло през канала. Това са икономиките, които ще бъдат и са вече най-сериозно пострадали от намаления капацитет, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Кризата с безводието в Панамския канал се превръща в хроничен проблем за световната търговия, като институцията ръководеща канала е взела решение да ограничи наплива от кораби, преминаващи през съоръжението. Кризата е не е изненада, но се оказва по-сериозна отколкото е било предвидено, а за решението на проблема е нужна дъждовна вода, което означава, че няма много полезни ходове, каза Цицелков. Каналът съкращава 15 000 километра на морските търговци, като съществуват алтернативи, но въпросът сега е коя ще бъде избрана. Гостът обясни, че тази криза за сега не се отразява на България и Европа, тъй като танкерите с втечнен природен газ не преминават от там.

В исторически план каналът е спомогнал значително за търговията на стоки от единия бряг на САЩ към другия. Преди са били използвани железопътни релси, за да се спомогне преноса на стоки, като сега има идеи да се възобнови този метод. Гостът даде представа за огромното количество вода, нужна за преминаването само на 1 кораб, като това са колосалните 200 милиона кубични тона вода. При построяването на канала са загинали приблизително 22 000 души, заради тежките условия в региона.

„До преди около 20 г. освен, че Панама беше протекторат на САЩ, САЩ контролираха и канала. Това е много важно, защото нека да погледнем кой ползва канала: 72% от стоките, които преминават, са американски. Те много често са свързани с техния вътрешен пазар – това са от източния към западния бряг стоките преминават през Панама, това е 40% от целия стокообмен на САЩ и от вноса отново 40% минава от този канал. 22% от капацитета на канала го използва Китай в наши дни, стойността за един контейнер е около $8 000. Има други държави, които макар и с по-малък номинален дял, всъщност канала за тях играе по-голяма роля. Това са държави като Чили, Перу и Еквадор, те изключително много зависят, в някои от тях до 30-40% от вноса и износа минава изцяло през канала. Това са икономиките, които ще бъдат и са вече най-сериозно пострадали от намаления капацитет.“

Съществуват потенциални алтернативи на този маршрут, но Панамският канал бива предпочитал заради геополитически съображения. Мнозина вярват, че по-удобният вариант би бил през Никарагуа, тъй като там има две големи естествени езера, което би намалило риска от подобна криза с пресушаването. Гостът обясни, че Мексико в момента инвестира в ЖП проект в най-тясната част от провлака, който е на мексиканска земя. Северноамериканската страна е готова да даде почти 3 милиарда долара, които обаче трудно биха се изплатили.

„Докато разговаряме има предприемачи, които предлагат превоз на стоки – разтоварват на пристанище на източния бряг и пренасят до западния или обратно, както в Мексико така и в Никарагуа, в Панама и в САЩ. Интересът е огромен. Въпросът е, че в наши дни много по-трудно се намират компании, готови да инвестират в 100 годишни проекти, търси се по-бърза възвръщаемост. Така че наистина е интересно на кое ще се спрем.“

В Мексико има голямо недоволство срещу ЖП проект, свързващ източният бряг със западният на страната, тъй като при изграждането на подобен тип мега проекти не се взима предвид, колко точно територии ще бъдат прекъснати и колко хора ще бъдат изселени от местата, на които живеят.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.