Корабите харчат $235 милиона, за да заобиколят задръстването в Панамския канал

Азиатските купувачи на втечнен природен газ плащат премия за задръстването за 2024 г.

07:51 | 23 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Транспортните компании са платили общо 235 милиона долара досега тази година, за да изпреварят задръстванията в Панамския канал, тъй като сушата драстично ограничи броя на корабите, които могат да влязат във водния път, според данни на Waypoint Port Services Ltd.

Тази сума е с 20% по-висока от това, което компаниите са платили през цялата 2022 г. за ускорено преминаване. Това също е достатъчно, за да покрие прогнозирания недостиг на приходи от 200 милиона долара, пред който е изправен каналът поради спада в трафика тази година, въз основа на оценки на фирмата за финансови услуги ING Groep NV.

Управлението на Панамския канал предлага на търг приоритетни слотове на спедиторите, за да влязат в системата, а офертите скочиха до рекордни нива тази година, тъй като сушата, предизвикана от Ел Ниньо, намали водните нива до безпрецедентно ниско ниво, което накара служителите да намалят рязко трафика. Таксите за търга се плащат в допълнение към обичайните такси за преминаване на канала.

Администрацията на канала планира да продължи да ограничава достъпа до февруари 2024 г., за да спести вода, като допълнително засили конкуренцията за спедиторите, които отчаяно искат да ускорят преминаването си през водния път.

Търговете предоставиха опции на клиенти, които иначе не биха имали резервации, а цените се определяха от динамиката на пазара, каза говорител на Панамския канал, който добави, че е твърде рано да се прогнозира въздействието на търговете върху приходите.

„При сумата пари, която се плаща на търговете, и сумата пари, която клиентите са готови да вложат, ние наистина не знаем къде ще свърши това“, каза Франсиско Торне, управител на Waypoint в Панама.

Завой от хиляди мили заради хаоса

Петролен танкер, превозващ гориво до Ню Йорк, добавя хиляди мили към своето пътуване, за да избегне прекъсването на трафика в Панамския канал.

High Loyalty, нает от ST Shipping - дъщерно дружество на Glencore - в момента плава около Южна Америка, според данните за корабоплаването и движението на корабите, събрани от Bloomberg News. Това отклонение позволява на кораба да избегне разходите и непредсказуемостта, свързани в момента с преминаването през канала.

Липсата на вода увеличава разходите за превоз и принуди една фирма наскоро да отдели 3,98 милиона долара на търг, за да прескочи опашката от чакащи кораби.

Корабът на Glencore, който натовари рафиниран петрол край западния бряг на Чили по-рано този месец, премина през Магелановия проток в южния край на Латинска Америка. След това ще премине през Аржентина и Бразилия, преди да пристигне в Ню Йорк. В момента сигнализира за пристигането в средата на декември.

Без дъжд

Октомври е бил най-сухият най-малко от 1950 г. насам - когато започват данните - според изявление през същия месец от администрацията на Панамския канал. Липсата на вода означава, че броят на слотовете за резервация за преминаване по водния път ще бъде допълнително намален през следващите месеци до 18 на ден от 1 февруари.

„Дъждовният сезон в Панама обикновено започва през май и завършва през ноември. Въпреки това, през годините, когато феноменът Ел Ниньо е активен, като тази, началото на дъждовете може да се забави, което води до продължителен сух сезон“, каза администрацията на канал още в началото на октомври.

Премия за задръстване през 2024 г.

Разликата между цените на втечнения природен газ в Азия и Европа се увеличава, тъй като по-строгите ограничения в канала заплашват да направят пътуванията по-скъпи от основно доставчици от САЩ.

Премията в азиатската цена на газа спрямо Европа за лятото на 2024 г. се е увеличила повече от два пъти от 30 октомври, когато Панамският канал обяви, че допълнително ще ограничи преминаването, докато спредът за зимата на 2024 г. също се е разширил. Броят на наличните слотове за кораби с размерите на LNG превозвачите ще бъде намален наполовина през януари, според BloombergNEF.

Движението на цените илюстрира как сушата и нарастващите разходи за транзит през Панамския канал вече се отразяват на енергийните пазари, както и тяхната уязвимост към морските възлови точки. Сега търговците ще бъдат принудени да избягват връзката с Панама и да изпращат товари за Азия от САЩ и Тринидад и Тобаго през нос Добра надежда или Суецкия канал, което увеличава времето и разходите за доставка за пътуването.

„Маржът за LNG от САЩ за Тихия океан ще продължи да се свива, като се имат предвид по-дългите дни на пътуване и по-високите разходи за доставка“, каза Си Нан, ръководител на изследванията за LNG в Rystad Energy. „Спот цената в Източна Азия ще трябва да осигури премия, за да привлече американските доставки към Азия, вместо към Европа.“

Например разходите за задръстването за LNG товари от Sabine Pass в САЩ до Futtsu в Япония се повишиха с 1,5 милиона долара спрямо миналата седмица, което направи общия спот товарен превоз с 6,2 милиона долара по-скъп, показват данни на Spark Commodities. Цифрите включват 29 дни задръстване за отиване и връщане.

Панамският канал е жизненоважен транспортен маршрут за доставки на LNG от САЩ, най-големият износител в света, за страни от Северна Азия като Япония, Корея и Китай.

LNG превозвачите може да бъдат въвлечени във войни за наддаване за слотове през канала от следващия месец, каза BNEF в доклад по-рано тази седмица.

От декември контейнерните кораби ще имат приоритет пред корабите за втечнен природен газ за резервиране за транзитно преминаване по водния път, според Си от Rystad. Междувременно спедиторите на LNG предпочитат да използват нос Добра надежда повече от всеки друг маршрут, показват данни на BloombergNEF. Това ще остане така, докато азиатските спот цени на LNG не се повишат достатъчно, за да оправдаят разходите за плащане на милиони долари за прескачане на опашката от чакащи кораби.