Пререждането на опашката в Панамския канал вече може да струва 4 милиона долара

Високите такси в Панамския канал карат превозвачите на LNG да поемат по дълъг маршрут

08:22 | 10 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Задръстването в Панамския канал оставя собствениците на кораби, превозващи всичко - от горива до зърнени храни между САЩ и Азия - без особено добри възможности. Те могат или да прекарат седмици в чакане в морето, или да плават около Южна Америка, или да платят прекомерна сума, за да прескочат опашката.

Японската Eneos Group е платила 3,98 милиона долара на търг в сряда, за да си осигури преминаване, показват тръжните документи. Корабни брокери казаха, че Sunny Bright, танкерът за втечнен нефтен газ (LPG) на компанията, е получил слот за пресичане на задръстения воден път в северна посока на 15 ноември. Преди това е източил горивото, което е превозвал, в Китай.

Допълнителната такса ще бъде в допълнение към обичайните транзитни такси, които могат да възлизат на стотици хиляди долари.

Задръстванията са причинени от сушата в Панама, която понижи нивата на водата в канала, прекъсвайки търговията между САЩ и Азия в седмиците преди Коледа и след това.

Друг вариант е да плавате около Южна Америка. Поне още един корабособственик взе скъпото решение да отклони своя танкер от канала към това много по-дълго пътуване. Брокери казаха, че Pyxis Pioneer, също LPG танкер, се насочва на юг и може да пътува през Магелановия проток, което ще добави около месец към първоначалния му график.

„Вие се доближавате до 4,5 милиона долара такса за използване на канала, което прави канала недостъпен за много кораби“, каза Ойстен Калеклев, главен изпълнителен директор на Flex LNG Ltd. и Avance Gas Holding Ltd., по време на конферентен разговор в сряда.

Управлението на Панамския канал потвърди, че е поставен рекорд на търга на 8 ноември, но не посочи победителя в търга. Eneos отказа да коментира.

Опашката от кораби, чакащи да използват канала, нараства от седмици, тъй като властите обявиха все по-драстични ограничения за изтощения воден път, които продължават до следващата година, като същевременно продават правата за прескачане на опашката. Администрацията проведе 140 търга миналия месец, като три от тях достигнаха над 1 милион долара. Корабните брокери казаха, че нови рекорди може да бъдат ударени в предстоящите продажби.

LNG по дълъг маршрут

Доставчиците на втечнен природен газ все повече избират да пътуват до две седмици по-дълго и почти 6000 морски мили по-нататък, за да заобиколят Панамския канал заради задръстването.

За първи път от две години изпращачите на втечнен природен газ предпочитат да използват нос Добра надежда повече от всеки друг маршрут, показват данните на BloombergNEF. Предпочитанието за удължаване на пътуванията илюстрира как сушата и нарастващите разходи за транзит през канала променят глобалните енергийни търговски маршрути.

Ниските нива на водата в канала накараха властите да ограничат броя на слотовете, достъпни за изпращачите. Освен това има по-малко пазарен стимул да се плащат милиони долари, за да се преодолее изоставането от чакащи кораби - в допълнение към обичайната такса за транзит по канала - като се има предвид, че азиатските спот цени на LNG не се търгуват на ниво, което би оправдало плащането на такива рекордни такси.

Европейските цени на газа са много по-ниски от рекордните нива, наблюдавани преди година след нахлуването на Русия в Украйна. Тази година запълването на хранилищата на близо 100% и меките температури облекчиха цените. Азиатското търсене на гориво също е слабо предвид липсата на икономическо възстановяване в Китай.

Поддържането на натоварени кораби за втечнен природен газ на вода – известни като плаващи хранилища – също се повиши до рекордно високи нива за втора поредна зима, според проучване на BNEF.