В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Криза за световната търговия: Нивото на Панамския канал е по-ниско от най-сухия август

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, „В развитие“, 26.01.2024 г.

16:40 | 26 януари 2024
Обновен: 19:43 | 26 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

Панамският канал е инициатива на повече от 200 години, но когато се разпада Испанската империя в Латинска Америка и страните в нея започват да се освобождават, тази идея звучи абстрактно. Веднага след създаването на голямата Колумбия започва да се гледа в посока да се осигури възможност за връзка между Атлантическия и Тихия океан. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Още когато Испания е имала пълен контрол над испаноезичните територии, са се опитвали да създадат такава връзка, за да изпреварят Португалия в онази борба за океанско надмощие, а не просто търговско. Търговската сила идва от бързите пътища, от сигурните доставки и от възможността първи да доставят определени стоки, каза Дечева.

„Идеята за канал се смята за много трудно съоръжение и вместо него се построява железница от САЩ през територията на Колумбия в участъка Панама. С малки прекъсвания тази железница съществува и до днес.“

Maersk вчера обяви, че спират използването на Панамския канал, а те са водещ играч в морския транспорт.

В един момент строителството на Панамския канал спира заради липсващи финансиращи заинтересовани икономически субекти и считането на идеята за напълно налудничава. Едва след независимостта на Панама САЩ продължават идеята за изграждане на Панамския канал, припомня още експертът.

Във връзка с важността на Панамския канал Дечева отбеляза, че това е считано за най-уникалното инженерно съоръжение и до момента. Панамският канал е изграден в интерес на международно икономическо сътрудничество.

Счита се, че естественият климатичен модел на Ел Ниньо е моментно състояние и цялата надежда на световната търговия е насочена към това. Всичко зависи от тропическата река Чaгрес, която със седем свои притока пълни езерото Алахуела, което осигурява 45% от водата в Панамския канал. В добра година Панамският канал генерира около 3 млрд. долара само за преминаването на корабите. През добър период минават около 40 кораба на ден, но началото на януари беше решено те да бъдат 23. Навлизайки в месец януари, нивото на Панамския канал е по-ниско отколкото през лоша година през август, когато са най-критичните нива на водата, подчерта Дечева.

От 2000 г. Панама е не само пълноправен собственик, но и гарант за функционирането на Панамския канал. Въпреки че каналът има толкова дълга история, самата панамска администрация има значително по-кратък опит в управлението. Същевременно те изграждат нови шлюзове, които създават нов стандарт в корабостроенето, посочи експертът.

„Не се откриват възможности скоро Панамският канал отново да достигне преминаване от 40 кораба на ден.“

Maersk са първите, които решават да създадат две бази на двата океана, ползвайки възстановената от панамската страна ЖП линия, като от двете ѝ страни изграждат два големи центъра – в единия е търговският кръг на Пасифика, другият – на Атлантика с връзка през Панама. По отношение на действията на останалите партньори Дечева отбеляза, че например френското корабоплаване сложи 150 долара допълнително на всеки 20 футов контейнер, който да поеме риска от забавянето и усложняването.

„Онези стоки и онова високо оскъпяване на транспорта всички се опитват да разрешат по някакъв начин, защото разчитайки само на една река – колкото и пълноводна да е тя, се поставя риск за световната търговия, което не може да се допусне.“

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.