САЩ преразглеждат санкциите срещу Венецуела - опозицията е отстранена от изборите

Съдът във Венецуела блокира президентската кандидатура на опозиционния лидер Мария Корина Мачадо

14:10 | 28 януари 2024
Автор: Андреина Итриаго Акоста, Фабиола Зерпа

Правителството на САЩ осъди решението на венецуелския съд, което блокира водещия кандидат на опозицията да се кандидатира за президентския пост на изборите тази година, и добави, че преразглежда политиката си на санкции спрямо латиноамериканската държава.

Решението за дисквалификация на Мария Корина Мачадо "е несъвместимо с ангажимента на представителите на Николас Мадуро за провеждане на президентски избори във Венецуела на конкурентна основа през 2024 г.", се казва в изявление на говорителя на Департамента по изявленията Матю Милър.

Решението от 26 януари поставя администрацията на Байдън в неудобното положение да реши дали да възстанови санкциите върху износа на петрол, газ и злато, които беше спряла, за да подкрепи свободните и честни избори. То последва ареста на трима помощници на Мачадо за предполагаемото им участие в заговор, който според правителството е целял да убие Мадуро. 


Мария Корина Мачадо, кандидат за президент на Венецуела от опозицията, говори по време на церемония по обявяването ѝ за президент в Каракас, Венецуела, в четвъртък, 26 октомври 2023 г. Мачадо окончателно спечели първичните избори на венецуелската опозиция, потвърди окончателният бюлетин на организационния комитет, с което затвърди лидерството си преди президентския вот през 2024 г. Снимка: Габи Ораа/Bloomberg

Държавният департамент заяви, че в петъчния съдебен процес "липсват основни елементи, тъй като Мачадо нито е получила копие от обвиненията срещу нея, нито ѝ е била предоставена възможност да отговори на тези обвинения". В резултат на последните събития "Съединените щати в момента преразглеждат политиката си за санкции спрямо Венецуела".

Херардо Блайд, главният преговарящ на опозицията, също разкритикува съдебното решение, като заяви, че то нарушава т.нар. барбадоска сделка между САЩ и Венецуела, и обвини правителството в опит за "разпространение на терор". Той отрече каквото и да е участие на опозицията в предполагаемия заговор за убийството на Мадуро.

"Ние не подкрепяме никакъв акт на насилие", заяви Блайд на пресконференция в Каракас. "Нашата единствена цел е да постигнем свободни избори".

Отговор на правителството
Правителственият говорител Ектор Родригес отхвърли критиките, заяви, че решението на съда ще остане в сила и че в споразумението от Барбадос никога не е споменаван конкретен кандидат. На тези, които са нарушили конституцията, ще бъде забранено да участват в изборите, каза той и добави, че преговорите ще продължат.

"Все още сме отворени за диалог", каза Родригес. "Ще има избори под международно наблюдение и одит, всички кандидати, спазващи венецуелските закони, ще могат да участват."

В петък съдът заяви, че ратифицира решение на Службата за контрол от 2021 г., което забранява на Мачадо, която води в проучванията на общественото мнение за изборите, да се кандидатира за публична длъжност в продължение на 15 години.

"Мадуро и неговата престъпна система решиха да поемат по най-лошия за тях път: този на фалшифицираните избори", пише Мачадо в изявление, публикувано в социалните мрежи, като обещава да продължи да се бори за свободни избори. "Нека няма никакво съмнение, ние ще вървим докрай".

Докато Мачадо заяви, че решението на съда на практика убива споразумението от Барбадос, главният преговарящ на Мадуро Хорхе Родригес заяви, че правителството е спазило механизма, установен в споразумението, и ще проведе избори тази година, както е обещано.

Въпреки стъпките на Венецуела инвеститорите в облигации в по-голямата си част запазиха залозите си, че санкциите ще останат спрени. Държавните ценни книжа с падеж през 2027 г. се котираха късно в петък на цена от 21,4 цента според индикативните цени, събрани от Bloomberg, което е с 2 цента по-малко от най-високата им стойност в началото на месеца, но все още е далеч над диапазона от 10 цента, в който се търгуваха преди споразумението от Барбадос.