Нови санкции за петрола на Иран прие Камарата на представителите в САЩ

Санкциите срещу Иран вече ще включват и чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които "съзнателно преработват или изпращат ирански суров петрол в нарушение на съществуващите санкции на САЩ"

14:00 | 21 април 2024
Автор: Ари Натър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите на САЩ прие нови санкции срещу иранския петролен сектор, които ще станат част от пакета за външна помощ, като по този начин мярката е на път да бъде приета от Сената в рамките на няколко дни.

Законодателството ще разшири санкциите срещу Иран, като включи чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които съзнателно преработват или изпращат ирански суров петрол в нарушение на съществуващите санкции на САЩ. То ще разшири и обхвата на т.нар. вторични санкции, така че да обхванат всички транзакции между китайски финансови институции и ирански банки, на които са наложени санкции, използвани за закупуване на петрол и продукти, получени от петрол. 

Законодателството, което ще бъде включено в пакета от 95 млрд. долара, предвиждащ финансиране на помощта за Украйна, Израел и Тайван, беше прието с 360-58 гласа в събота. То беше предварително договорено с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и Белият дом заяви, че го подкрепя.

Около 80% от около 1,5 млн. барела дневен износ на ирански петрол се изпращат към независими рафинерии в Китай, известни като "чайници", според резюме на подобно законодателство.

Въпреки че санкциите могат да засегнат износа на ирански петрол - и да добавят до 8,40 долара към цената на барел суров петрол - те включват и президентски правомощия за освобождаване, според ClearView Energy Partners, базирана във Вашингтон консултантска фирма.

"Президентът Джо Байдън може да избере да се позове на тези правомощия, като по този начин намали въздействието на санкциите върху цените; втора администрация на Тръмп може да не го направи", пише ClearView в бележка до клиентите си.

През октомври министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отхвърли широко разпространеното схващане, че САЩ постепенно са облекчили прилагането на някои санкции върху продажбите на ирански петрол като част от усилията за дипломатическо сближаване.