Адмирал Ставридис: Израел ще отговори премерено

Адмирал Джеймс Ставридис, колумнист в Bloomberg Opinion и бивш Върховен съюзен главнокомандващ на НАТО

14:01 | 18 април 2024
Обновен: 14:01 | 19 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Какво научихме през уикенда? Под нас имам предвид Иран. Какво, според Вас, научи Иран за системата за противоракетната отбрана на Израел?

Научиха, че е страхотна, че е географски всеобхватна, че преди всичко Техеран бе изненадан от извънредната коалиционна операция.

Цял живот съм бил в армията - голяма част прекарах в противовъздушната отбрана,  командване на разрушител с управляеми ракети. Най-трудното нещо на света е да свържеш израелската противовъздушна отбрана, американската противовъздушна отбрана заедно с тези на Йордания, Обединеното кралство, Франция и да ги събереш заедно.

Иран беше неприятно изненадан от нивото на коалиране, всеобхватността и най-очевидно от резултата, 99% процента от ударите свалят летящите към Израел ракети.

Смятате ли, че успехът на тази проява на защита оформя или влияе на отговора на Израел?

Не мисля. Израелците очевидно го разглеждат, и мисля, че така трябва, като опит за масирана бомбардировка на родината им. Нещо, което те не са причинили на Иран. Повече или по-малко това е война на проксита. Сега иранската армия, по-специално Революционната гвардия и елементи от конвенционалната иранска армия, които изстрелват цяла вълна от ракети срещу Израел. Така че те ще отговорят. Ще отговорят премерено. Но очевидно ще поемат това предизвикателство към Иран.

Има ли начин Израел да отговори, за да е сигурен, че има противодействие на Иран, но не е сигурен, че ще предизвикат някакъв цикъл на отмъщение в Персийския залив?

Да, това е правилният въпрос. Това е въпросът, който явно се обсъжда във военния кабинет. Не бих го разглеждал като възходяща спирала на насилие, което означава, вариант едно, да не правите нищо военно, но да наложите санкции, повече дипломатическа агресивност, да се опитате да съберете всичките си съюзници, може би някакъв кибер отговор. Вариант две е да преследвате кинетично, може би морски с активи, ирански военни кораби, да засилите малко кибер играта. Със сигурност през цялото това време ще преследвате прокситата.

Вариант три е удар по иранската територия. Това може да е доста целенасочено, може би към промишленото съоръжение, където се правят дроновете.

Вариант четири е да се надяваме, че израелците няма да изберат вариант четири, ще има масивна контра-атака. Стотици ракети, както балистични, така и крилати, авиация, всичко ще бъде хвърлено по основни военни цели в Иран. Последната опция не я виждам.

Мисля, че ще има комбинация от вариант две и три, както току-що ги описах.