САЩ ще санкционират иранската програма за дронове след атаката срещу Израел

ЕС се стреми към нови санкции за Иран в следващите дни

10:35 | 17 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ ще наложат нови санкции на Иран, насочени към програмата на страната за ракети и дронове след атаката му през уикенда срещу Израел, която заплаши да тласне Близкия изток към по-широк конфликт.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза във вторник, че санкциите ще бъдат разкрити „през следващите дни“ и добави, че САЩ координират с Г-7 и други партньори за „всеобхватен отговор“.

„Няма да се поколебаем да продължим да предприемаме действия, в координация със съюзници и партньори по света и с Конгреса, за да потърсим отговорност от иранското правителство за неговите злонамерени и дестабилизиращи действия“, каза Съливан в изявление.

САЩ също така ще обявят санкции срещу организации, подкрепящи Корпуса на гвардейците на ислямската революция и Министерството на отбраната на Иран и очакват съюзниците да ги последват, каза той.

Атаката с дронове и ракети на Иран срещу Израел през уикенда не причини смъртни случаи или сериозни щети, след като беше до голяма степен прехваната от израелските отбранителни системи заедно с военни активи на САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Президентът Джо Байдън каза в понеделник, че отговорът на съюзниците показва ангажимента на САЩ към сигурността на Израел, като той призова за сдържаност и се опита да предотврати ескалацията на конфликта. Напрежението между Израел и Иран се засили след атаката на 7 октомври от "Хамас".

Съливан каза, че САЩ продължават да работят за интегриране на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в Близкия изток, за да се противопоставят на програмата за безпилотни самолети на Иран.

Европейският съюз има за цел да предложи нови санкции на Иран заради удара му срещу Израел още следващата седмица, когато висшите дипломати на блока се срещат, за да обсъдят ограничените възможности, които имат за ограничаване на дейността на двете нации.

ЕС проучва как да разшири санкциите, които вече е наложил на Иран за доставка на Русия на безпилотни летателни апарати, използвани срещу Украйна, за да включи ракети и дронове, които Техеран е предоставил на своите пълномощници в Близкия изток, според дипломати, запознати с въпроса.

Няколко държави членки също настояха за включване на компоненти, използвани в оръжията, казаха дипломатите, пожелали анонимност.

Блокът се бори да упражнява влияние върху конфликта в Близкия изток, докато дори САЩ не успяха да наложат своите призиви за сдържаност към Израел.

Веднъж предложени, мерките ще се нуждаят от подкрепата на всички държави-членки и този процес отнема време. Допълнителните мерки, които се разглеждат, биха могли също да включват допълнителни списъци на физически и юридически лица.

Германският външен министър Аналена Бербок отбеляза във вторник, че Иран вече е много строго санкциониран.

„Заедно с Франция и други партньори от Европейския съюз, през късната есен настоях тези санкции за дронове да бъдат допълнително разширени поради Иран и неговите подставени лица, които си играят с огъня в Близкия изток“, каза тя на пресконференция в Берлин. „Надявам се, че сега най-накрая можем да направим тази стъпка заедно като ЕС.“

Всяко въздействие на новите мерки вероятно ще бъде ограничено предвид съществуващите санкции срещу ядрената програма на Иран, репресиите срещу протестиращите и оръжейната помощ за Русия – и тъй като Европа в момента не обмисля ограничения върху енергийния сектор на Иран. До голяма степен изолиран от американската и европейската икономика, Иран също разработи своята ракетна програма в сътрудничество със Северна Корея през последните години.

Ограниченията на ЕС, за да попречат на Москва да се сдобие със забранени компоненти, използвани в оръжия или необходими за производството им, също имат смесени резултати.

Блокът също наскоро се сблъска вътрешно за това какъв натиск да упражни върху Израел заради неговите удари срещу Газа като отмъщение за нападението на "Хамас" от 7 октомври, като страни като Австрия се въздържаха да обвинят Израел. Междувременно Испания и Ирландия настояха за по-твърда позиция по отношение на хуманитарната криза в Газа и проучиха планове за признаване на палестинската държавност.

Докато страните от ЕС са съгласни относно необходимостта от по-нататъшна дипломация за предотвратяване на ескалация в региона, държавите-членки са разделени относно това как да окажат натиск върху Израел да се въздържа по отношение на Иран, според високопоставен европейски дипломат. Разногласията са съсредоточени около това дали да се наблегнат на проблемите на израелските заселници, палестинската държавност или да се заплаши с отмяна на военната помощ за Израел, каза дипломатът.

Висши израелски военни заявиха отново, че страната им няма друг избор, освен да отговори на атаката с дронове и ракети на Иран през уикенда, въпреки че европейски и американски служители засилиха призивите си към Израел да избегне ескалация на око за око, която може да провокира по-широка война.

ЕС добави текст, свързан с конфликта в Близкия изток, към набор от заключения, които лидерите на блока трябва да подпишат, когато се срещнат в Брюксел от сряда за предварително планирана среща. В допълнение към призоваването на „всички страни да проявяват максимална сдържаност“, според черновата, видяна от Bloomberg, заключенията подчертават необходимостта от избягване на ескалация, особено в Ливан, който официални лица се опасяват, че може да бъде първата жертва на увеличаване на напрежението в региона.

По-широката ескалация в Близкия изток може не само да предизвика огромен приток на мигранти към ЕС, но и да отприщи големи икономически последици. „Пълномащабната война между Иран и Израел може да доведе до скок на петрола до 150 долара за барел, потапяйки света в рецесия и причинявайки инфлацията да скочи до небето“, каза Зиад Дауд, главен икономист за нововъзникващите пазари за Bloomberg Economics.