Нетаняху осъжда плана на САЩ за включване на израелско военно звено в черен списък

Очаква се до дни САЩ да обявят наказателната мярка, която ще бъде първият случай, в който САЩ санкционират подразделение на израелската армия, заради нарушаване на правата на човека

16:00 | 21 април 2024
Автор: Хенри Майер
Бенямин Нетаняху. Снимка: Шон Галъп/Getty Image
Бенямин Нетаняху. Снимка: Шон Галъп/Getty Image

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди съобщението за план на САЩ да санкционират ултраортодоксален армейски батальон заради нарушения на човешките права на Западния бряг - ход, който може да подсили напрежението във връзка с войната на Израел срещу Хамас в Газа.

"В момент, когато нашите войници се борят с терористични чудовища, намерението да се санкционира подразделение на IDF е връх на абсурда и морално дъно", написа Нетаняху в X, позовавайки се на Израелските сили за отбрана.

Очаква се до дни САЩ да обявят наказателната мярка, която ще бъде първият случай, в който САЩ санкционират подразделение на израелската армия, съобщи в събота Аксиос, като се позова на трима души, запознати с въпроса в САЩ, които не посочи. Посолството на САЩ в Израел отказа коментар.

Включването на батальона "Нецах Йехуда" в черния списък ще му забрани да получава американско военно оборудване или обучение. Батальонът е обвиняван в лошо отношение към палестинците, включително при инцидент през януари 2022 г., когато възрастен американски палестинец, Омар Асад, е намерен мъртъв след задържането му от членове на подразделението на Западния бряг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в петък, че ще разкрие "през следващите дни" своите определения относно това дали конкретни израелски военни или полицейски части подлежат на санкциониране съгласно т.нар. закон "Лийхи", който забранява оказването на военна помощ на силите за сигурност на други държави, които нарушават правата на човека. 

Нетаняху многократно е влизал в конфликт с администрацията на президента Джо Байдън заради натиска, който оказва върху нея, за да направи повече за защита на цивилното население и да работи за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Той похвали приемането в събота от Камарата на представителите на САЩ на законопроект за помощ за Израел в размер на 26 млрд. долара, който включва както подкрепа за противоракетната отбрана, така и хуманитарна помощ за Газа, като заяви в X, че това показва "силна двупартийна подкрепа за Израел".