Си Дзинпин ще проведе историческа среща с бившия лидер на Тайван в Пекин

Макар че е малко вероятно събитието да доведе до фундаментални промени във връзките между двете страни, то ще бъде внимателно наблюдавано заради символичните жестове

20:00 | 10 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският лидер Си Дзинпин ще се срещне с бившия президент на Тайван Ма Ин-джоу в Пекин за знакова среща, която ще покаже готовността на Комунистическата партия да разговаря с опозицията на острова.

Двамата мъже ще се срещнат в сряда, съобщи в изявление опозиционната партия Куоминтан (KMT), която Ма някога е ръководил. Ма беше президент на самоуправляващата се демокрация от 2008 до 2016 г. и става първият бивш лидер на Тайван, който посещава китайската столица.

КМТ заяви, че "вярва, че това е много важна стъпка за насърчаване на мирния обмен между двата пролива".

Макар че е малко вероятно събитието да доведе до фундаментални промени във връзките между двете страни, то ще бъде внимателно наблюдавано заради символичните жестове. То се провежда в момент, когато лидерите на САЩ, Япония и Филипините се събират във Вашингтон, за да обсъдят загрижеността си от нарастващата настъпчивост на Китай.

Провеждането на срещата между Си и Ма по същото време като срещата на върха може да е опит да се противопостави "предполагаемо мирното управление на връзките между пролива и отбранителните компоненти на тристранната среща", казва Чонг Джа Ян, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур.

Възможно е Си да се опитва да "покаже, че хората от Тайван, особено политическите фигури, ще бъдат добре третирани и уважавани, ако се подчиняват на желанията му", каза Чонг.

Си обещава един ден Тайван да премине под контрола на Китай, ако е необходимо, със сила. Пекин често показва мускули по този въпрос, най-вече като проведе безпрецедентни военни учения около острова, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе през 2022 г.

Китайски официални лица също така осъдиха управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван и нейния бъдещ президент Лай Чин-те като "сепаратисти", които рискуват да започнат война. Тайван предупреди, че Китай вероятно ще засили натиска си върху Лай, включително с военни средства, преди и след встъпването му в длъжност през май.

За разлика от тях Китай предпочита да работи с Куоминтан. Връзките между двата пролива процъфтяват по време на президентския мандат на Ма, а през 2015 г. той се среща със Си в Сингапур - първата среща на върха между двете страни, откакто те водят гражданска война в началото на 20-ти век.

По време на посещението на Ма в Китай миналата година официални лица се опитаха да подчертаят културните връзки на страната си с острова. Те направиха това и по време на настоящото му пътуване. Сонг Тао, ръководител на Службата по тайванските въпроси в Пекин, заяви на среща с Ма в южния град Шънджън миналата седмица, че "всички сънародници от двете страни на Тайванския проток са китайци".

Китайските държавни медии съобщават и за посещението на Ма на Великата китайска стена край Пекин, където той е изпял песен, посветена на войната на страната с Япония. Отразено е и посещението му в архивите в северозападния град Сиан, където се намират текстове, които според Китай доказват, че той притежава суверенитет над спорните острови в Южнокитайско море.