Мъск в Китай: Tesla получи разрешение за достъп до ключови данни

Делът на Tesla на най-големия автомобилен пазар в света се свива до около 6,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г., от 10,5% през първото тримесечие на миналата година

09:20 | 29 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Автомобилите на Tesla Inc., произвеждани на местно ниво, получиха разрешение за ключово изискване за сигурност на данните и неприкосновеност на личния живот в Китай, което е стимул за Илон Мъск, който направи изненадващо посещение в Пекин през уикенда, за да се опита да получи разрешение за въвеждане на софтуер за подпомагане на водача, който може да помогне за спиране на спада в продажбите на автомобилния производител. 

Тестовете за сигурност на данните включваха начина, по който автомобилът събира "чувствителна лична информация", и дали водачът може лесно да спре автомобила да събира данни, се казва в изявление на Китайската асоциация на автомобилните производители късно в неделя. В миналото на автомобилите на Tesla беше забранено да влизат в китайски военни комплекси и на някои други правителствени места поради опасения, свързани със събирането на данни. 

Мъск пристигна в Китай в неделя и се срещна с премиера Ли Цян, който в качеството си на секретар на Китайската комунистическа партия за Шанхай помогна на компанията да създаде това, което сега е нейният най-добър завод в света.

Очакваше се Мъск да се срещне с официални лица относно внедряването на системата, която Tesla предлага на пазара като Full Self-Driving (пълно самоуправление), или FSD, каза човек, запознат с въпроса. Въпреки че пакетът от функции изисква постоянен надзор и не прави Tesla автономна, компанията генерира допълнителни продажби в САЩ, като таксува 8000 долара за закупуване на FSD или 99 долара на месец за абонамент.

Посещението е "преломен момент", заяви старши анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс в интервю за телевизия Bloomberg. "Това би могло да отвори FSD в Китай, което според мен е отключване на това, което наистина би могло да бъде златната възможност за тях, когато става въпрос за FSD и автономност в Китай, което беше липсващо парче в пъзела."

Движенията към одобряване на FSD ще разширят топлото посрещане, което Мъск обикновено получава в Китай. Единственият автомобилен производител с изцяло чуждестранна собственост в Китай, Tesla получи множество стимули при изграждането на фабриката си в Шанхай, включително преференциални заеми и ненадмината бързина на административното одобрение. Тя получи и специална помощ по време на локдауните заради Covid и успя бързо да увеличи производството си в завода, който сега осигурява над половината от световните доставки на компанията. 

Въпреки това, изправен пред по-силна конкуренция от страна на местни производители на автомобили като BYD Co, делът на Tesla на най-големия автомобилен пазар в света се свива до около 6,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г., от 10,5% през първото тримесечие на миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Tesla отбелязва първия си годишен спад на тримесечните приходи от 2020 г. насам, като е продала по-малко автомобили дори след намаляването на цените. Компанията съкращава персонала си с поне 10% и се стреми да ускори производството на нови модели, включително по-евтини автомобили, които могат да бъдат готови до началото на 2025 г., ако не и преди края на годината, заяви Мъск миналата седмица.