Tesla успокои инвеститорите, като обеща модел за $25 000 през 2024 г.

Автомобилният производител заяви във вторник, че ускорява производството на нови модели, използващи платформа от следващо поколение, чието производство беше планирано за втората половина на следващата година

19:00 | 24 април 2024
Обновен: 12:40 | 25 април 2024
Автор: Дейна Хъл,Ед Лъдлоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Tesla Inc. се възстановиха, след като Илон Мъск официално обеща, че ще пусне на пазара по-евтини автомобили още в края на тази година, като по този начин намали опасенията, свързани с разочароващите резултати и намалените перспективи за растеж.

Автомобилният производител заяви във вторник, че ускорява производството на нови модели, използващи платформа от следващо поколение, чието производство беше планирано за втората половина на следващата година. Автомобилите ще се произвеждат на същите производствени линии като настоящата серия на Tesla и ще бъдат готови до началото на 2025 г., ако не и до края на тази година, заяви главният изпълнителен директор.

Промяната в плановете доведе до поскъпване на акциите на Tesla по време на извънборсовата сесия, което отвлече вниманието от спадащите продажби на автомобили, по-лошите от очакваното приходи и печалба, както и от факта, че компанията изразходи повече от 2,5 млрд. долара за едно тримесечие. Мъск стресна инвеститорите в седмиците преди пускането на отчета, като подчерта, че самоуправляващите се превозни средства имат предимство пред пускането на пазара на автомобил за 25 000 долара.

„Важното е инвеститорите да имат поне малко надежда, че растежът отново ще се ускори през следващата година“, казва Джийн Мънстър, управляващ партньор в Deepwater Asset Management. „На вярващите в компанията той даде достатъчно, за да продължат да следват курса.“

Акциите на Tesla добавиха 10% към 4:55 ч. в сряда в Ню Йорк, преди началото на редовната търговия. Акциите на компанията са най-слабо представителите се от индекса S&P 500 тази година, като до края на търговията във вторник те поевтиняха с 42%.

В разговора с анализаторите Мъск критикува автомобилните производители, които преразгледаха плановете си за производство на електрически автомобили и се насочиха към повече хибриди на бензин и електричество. Въпреки че не спомена поименно нито един производител, General Motors Co. и Ford Motor Co. са сред тези, които направиха подобна промяна през последните месеци.

„Темпът на електрификация на автомобилите в световен мащаб е под натиск и много други автомобилни производители се оказват от електромобилите и вместо това се стремят към plug-in хибриди“, каза той. „Това не е правилната стратегия.“

Стратегията на самата Tesla напоследък не е ясна. Тя прекара повече от година в намаляване на цените на всички модели в опит да увеличи продажбите. Вместо това през миналата година ръстът на доставките на автомобили се забави, след което изненадващо спадна с 8,5% през първото тримесечие, когато компанията произведе с 46 561 автомобила повече, отколкото продаде.

Този месец инвеститорите бяха разтревожени от съобщенията, че Мъск се е отказал от модел за 25 000 долара за сметка на рисковия си стремеж към напълно автономни автомобили. Главният изпълнителен директор се въздържа от отговор, когато по време на разговор за финансовите резултати бе попитан дали все още се планира автомобил на тази цена, като спомена, че ще има какво да сподели, когато Tesla покаже специален модел на роботизирано такси през август.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че проектът за превозно средство от следващо поколение се е превърнал в усилие да се намалят разходите за компоненти и производствени методи, след което тези иновации да се приложат в по-евтини версии на Model Y и Model 3 - двата най-популярни електрически автомобила на компанията.

Мъск заяви във вторник, че новите автомобили, върху които Tesla усилено работи, „ще използват аспекти на платформата от следващо поколение, както и аспекти на настоящите ни платформи, и ще могат да се произвеждат на същите производствени линии като настоящата ни серия автомобили“.

Новият план не зависи от нови заводи или производствени линии и в крайна сметка би трябвало да позволи на Tesla да достигне производствен капацитет от над 3 милиона автомобила, каза Мъск. При представянето на финансовите си резултати компанията заяви, че настоящият ѝ капацитет е над 2,35 млн.

Tesla ще продължи работата по нов неизпробван производствен процес на базата на модули за специалното роботакси, за което Мъск упомена по-рано този месец. Главният изпълнителен директор го нарече „Cybercab“ по време на разговора с инвеститорите.

Въпреки че Tesla остава доминиращият производител на електрически превозни средства на пазара в САЩ, финансовите ѝ резултати се влошават от няколко тримесечия насам. Коригираната печалба на акция спадна до 45 цента през първите три месеца на годината, което е под очакванията на Уолстрийт за 52 цента на акция. Приходите спаднаха с почти 9% - до 21,3 млрд. долара, което приблизително съответства на първия годишен спад на доставките от 2020 г. насам. Това също беше по-малко от очакваните от анализаторите 22,3 млрд. долара.

Инвентаризацията на автомобилите на Tesla се увеличи до 28 дни, което е почти двойно повече от 15-те дни в края на последното тримесечие. Този показател отразява колко време е необходимо на автомобилната компания, за да премести автомобилите от своите партиди.

„Очакваме през второто тримесечие натрупването на запаси да се обърне и свободният паричен поток отново да стане положителен“, заяви главният финансов директор Вайбхав Танеджа по време на разговора с инвеститорите.

Базираният в Остин производител на електрически превозни средства запази очакванията си за растеж в краткосрочен план, като заяви, че ръстът на доставките на превозни средства може да бъде значително по-нисък от този през миналата година.

Миналата седмица Tesla започна най-големите си досега съкращения, като обяви планове да уволни над 10% от персонала. Bloomberg съобщи, че Мъск е настоявал за 20%. Двама висши мениджъри обявиха напускането си в разгара на преструктурирането. Друг виден мениджър, ръководителят на отдела за връзки с инвеститорите на Tesla Мартин Виеча, заяви по време на телефонния разговор във вторник, че ще напусне компанията.